Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2017 13:14:40

E15: Kandidátky stále vede relativně málo žen. Nejvíce lídryň mají ANO a STAN

E15: Kandidátky stále vede relativně málo žen. Nejvíce lídryň mají ANO a STAN

E15 napsala zajímavý článek o podílu žen - lídryň v jednotlivých stranách pro nadcházející sněmovní volby. Jsem ráda, že Hnutí ANO patří mezi špičku i v oblasti zastoupení žen v politice.

Termín pro podání kandidátních listin do letošních voleb do Poslanecké sněmovny v úterý vypršel. Posty krajských lídrů stávajících parlamentních stran obsadili většinou muži.

Do říjnových sněmovních voleb, které se budou konat 20. a 21. října, se přihlásilo 31 politických uskupení, což je o sedm více než při předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Jedná se o strany, které oznámily svůj volební účet u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Podobně jako v minulých letech ne všechny strany přihlásily své kandidáty ve všech krajích.

Vítězem by se podle dosavadních předvolebních průzkumů mělo stát hnutí ANO Andreje Babiše. Do Sněmovny by se měly dostat i stávající parlamentní strany ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, ODS a KSČM, které kandidují ve všech 14 krajích.

Zatímco poměry sil se ve Sněmovně letos mohou značně proměnit, kandidátky těchto stran nicméně ukazují, že v porovnáním se situací před čtyřmi lety se jedna věc příliš nezměnila. Jde o zastoupení žen na jednotlivých kandidátních listinách.

Nejméně krajských lídryň má TOP 09. Ta má přesně jednu, poslankyni Kristýnu Zelienkovou, která vede zlínskou kandidátku.

Starostové a nezávislí, kteří před čtyřmi lety bojovali o voliče na kandidátkách TOP 09 (kde měli dva mužské volební lídry), mají tentokrát pět žen na prvních příčkách kandidátek a nabízí tak voličům nejvíce krajských lídryň. Po rozvázání spolupráce s lidovci však strana nemůže spoléhat na to, že se jí podaří dostat do Sněmovny.

Oproti ostatním stranám vede poměrně dost žen kandidátky hnutí ANO, které první místa nabídlo čtyřem političkám. Mezi ně patří například ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová či její náměstkyně Klára Dostálová, ta však kandiduje jako nestraník.

Sociální demokracie, lidovci, komunisté i občanská demokracie nabídli jen po dvou krajských lídryních, kde je několik známých jmen jako Michaela Marksová (ČSSD), Marta Semelová (KSČM) či Jana Černochová (ODS). Ve Středočeském a Olomouckém kraji nicméně nepostavily současné velké parlamentní strany žádnou ženu do čela kandidátek.

Ve volbách mají šanci uspět i další strany jako SPD Tomia Okamury nebo Piráti. Bojovat o hlasy voličů budou také Zelení, Svobodní, Realisté, ODA a další tradiční i nová uskupení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama