Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2017 13:24:31

Tak to vypadá, že jsem měla pravdu

Tak to vypadá, že jsem měla pravdu

Vláda doporučila změnit zákon a nově by i vysocí státní úředníci měli mít možnost být krajskými zastupiteli. Ano, je to ten zákon, kvůli kterému jsem rezignovala na post Královéhradecké zastupitelky. Od začátku jsem ale říkala, že to je nesmysl.

Právo: vysocí úředníci mohou zastávat krajské funkce, doporučila vláda

Vysoce postavení státní úředníci či ministerští náměstci by v budoucnu mohli být zároveň řadovými krajskými zastupiteli. Na novele zákona o volbách do zastupitelstev krajů se na pondělním zasedání shodl Sobotkův kabinet. Novela reaguje například na situaci šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové.
Poslanecký návrh předložil předseda hnutí STAN Petr Gazdík s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Cílem je uvést do souladu služební zákon a zákon o krajských volbách.
„Změna pomůže do budoucna vyřešit problémy s výkladem zákona, které se objevily v souvislosti s některými mandáty po krajských volbách. Nechceme zasahovat do tak významného práva, jako je právo být volen,” vysvětlil Chovanec.
Podle zákona o krajských volbách totiž mohou zastupiteli být jen řadoví státní zaměstnanci. Služební zákon tak přísný není. Spory ohledně mandátů vznikly po loňských krajských volbách, kdy za hnutí STAN úspěšně do středočeského zastupitelstva kandidovala šéfka jaderného úřadu Drábová. Na přelomu května a června se mandátu vzdala. O mandát se chtěla soudit, ale od toho při jednání na ministerstvu vnitra ustoupila s podmínkou, že bude navržena novela zákona.

Je málo času

Normu nyní posoudí Sněmovna. Vzhledem k blížícím se volbám však těžko soudit, zda ji poslanci stihnou schválit. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připustil, že novela zatím nefiguruje mezi prioritami.
„Nebude to jednoduché, aby ten návrh byl ještě projednán na půdě Sněmovny a Senátu. Bude to vyžadovat ze strany předkladatelů výraznou aktivitu. Toho času, který máme k dispozici, už moc nezbývá,“ řekl Sobotka.
Kromě Drábové se krajského mandátu museli vzdát náměstek ministerstva školství Robert Plaga (ANO) a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama