Ing. Květa Matušovská

  • KSČM
  • Javorník
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2013 14:30:37

Končí spolupráce prostřednictvím společnosti OREDO?

Končí spolupráce prostřednictvím společnosti OREDO?

Čipové karty


Podle nejnovějších informací si Pardubický kraj bude řídit dopravu v kraji sám. A svůj podíl v OREDU by rád prodal Královéhradeckému kraji.

Společná akce Pardubického a Královéhradeckého kraje a jejich společné firmy OREDO (organizátora regionální dopravy) zřejmě skončí. Kraje se nedokážou dohodnout na tom, jak má vypadat regionální veřejná doprava.

Posledním problémem (hřebíkem do rakve), který kraje řeší, je společný projekt, o kterém jsem už dříve informovala, a to čipová karta IREDO. I když tato karta platí už od 1. září 2013, slev se cestující ještě nedočkali. Kraje se nemohou dohodnout a doplácejí na to cestující, jak Pardubického tak i Královéhradeckého kraje.

Čipová karta by měla nahradit karty jednotlivých dopravců a postupně jak vícedenní, tak i přestupní papírové jízdenky. Krajští radní konečně ve čtvrtek 5. září 2013 odsouhlasili systém slev. Nová čipová karta by měla zavést slevy až ve výši 50 procent na jízdném pro seniory nad 70 let. Dále pětiprocentní slevu z jednotlivého jízdného při platbě kartou (elektronická peněženka). Studenti budou stále využívat studentské a žákovské slevy. Také byla odsouhlasena snížená pořizovací cena čipových karet pro žáky, studenty a seniory na 80 Kč, ostatní zaplatí 150 Kč. Výše zmíněné slevy by měly platit od 1. října 2013.

Problémy jsou i u kontaktních míst, kde si mají cestující čipové karty objednávat a posléze vyzvedávat. Většina těchto kontaktních míst je u současných autodopravců, kteří bohužel nevyšli vstříc cestujícím a některá místa zavírají už ve 13 hodin. Kvůli tomu se stížnosti hromadí a lidé volají na bezplatnou linku. Některým tak nezbude nic jiného, než si vzít dovolenou.

Podle zjištěných informací si Pardubický kraj prostřednictvím vlastního oddělení bude tvořit a schvalovat jízdní řády, také smluvní vztahy s dopravci řešit sám. Dále bude udělovat dopravcům licence. OREDO bude nadále poskytovat Pardubickému kraji odbavovací a informační technologii, tarifní a přepravní podmínky, clearing, rozúčtování tržeb v rámci IREDO.

Doufám, a to nejen kvůli sobě, ale hlavně kvůli občanům v Pardubickém kraji, že se tyto problémy co nejdříve vyřeší a že občané kraje budou mít co nejdříve kvalitní dopravní obslužnost.

Květa MATUŠOVSKÁ, vedoucí kandidátka pro volby do Poslanecké sněmovny, Pardubický kraj (KSČM)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama