ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.09.2016 14:39:09 - M.Tomáš

DPH

Proč nejdřív zlevňujete pivo a až pak základní potraviny? A proč zrovna pivo, a ne třeba víno. Navíc bojujete proti kouření a z druhé strany podporujete alkohol – nižší daň piva, tolerance alkoholu u cyklistů…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.09.2016 15:47:04 - Ing. Ladislav Šincl

S nápadem snížit DPH z dnešních 21% na 15 % u točeného piva v restauracích (ne např. toho co si koupíte v obchodě) přišel Andrej Babiš, jednoduše protože hledá před volbami líbivé populistické témata. Podle mého odhadu ovšem toto případné snížení nebude mít žádný vliv na konečnou cenu točeného piva pro konzumenta neboť o daný rozdíl se jen zvýší marže hospodským. I přesto, že já sám si občas pivo dám, tak jsem vždy navrhoval ať se raději sníží DPH u základních potravin - to je chleba apod. 

Na rozdíl od piva je již dnes víno (tzv. tiché vino) vysoce  zvýhodněno tím, že se z něj platí nulová spotřební daň (neboli se neplatí státu nic). Cena piva je zatížena kromě DPH (na rozdíl od tichého vína) nemalou spotřební daní. Proč je tento nelogický rozdíl, že jeden alkoholický produkt má nulovou spotřební daň a druhý (např. pivo, slivovice atd.) má nemalou spotřební daň? Správná odpověď je - výsledek dlouhodobého lobbistického snažení vinařů zejména z Jižní Moravy.

Návrh na tzv.. "toleranci alkoholu u cyklistů" nenavrhla vláda a ani nikdo z poslanecké sněmovny. Navrhla to skupina senátorů.  Tuto aktivitu přičítám blížícím se senátním volbám a snaze těchto senátorů o své znovuzvolení. Tito senátoři mají své funkční období šest let a tak si kladu otázku proč tento návrh předkládají až nyní v závěru svého funkčního období a proč ne na jeho začátku? To jim to nevadilo?