Ing. Lenka Brčková

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2020 0:24:46

"Rozděl a panuj" aneb "Když se dva perou, třetí jim vládne"

"Rozděl a panuj" aneb "Když se dva perou, třetí jim vládne"

Pro konání současné vlády není lepšího přirovnání. Nelze přehlédnout její neustálé snahy rozeštvávat živnostníky a zaměstnance.

V minulosti to bylo při zavádění EET, kdy vláda argumentovala, že živnostníci si krátí tržby a tudíž neplatí daně, v současné době je horkým tématem výše odvodů na důchodové pojištění.
Vláda nám všem říká, že zaměstnanci ze své mzdy platí na důchody víc, než živnostníci, ovšem zdá se, že při své argumentaci zcela úmyslně míchá "hrušky s jablky". Pojďme proto spolu trochu počítat... Jako příklad nám poslouží srovnání ročního zisku živnostníka a roční hrubé mzdy zaměstnance ve výši 360.000 Kč (což odpovídá měsíční částce 30.000 Kč). Živnostník zaplatí na důchodové pojištění 28% z poloviny svého ročního zisku a zaměstnanec zaplatí 6,5% ze své hrubé mzdy.

Živnostník: 50.400 Kč x Zaměstnanec: 23.400 Kč
Toliko srovnání hrušek s hruškami. Z výsledku je zcela jasné, kdo platí víc. A nyní přichází to správné vaření hruškovo-jablkového kompotu z vládní kuchyně. Zaměstnavatel přispívá svým zaměstnancům na kde co, ať už dobrovolně (např. na životní pojištění, na stravenky, na důchodové spoření), a nebo nedobrovolně, na základě zákonem dané povinnosti (např. na pojištění za škodu při pracovním úrazu nebo z nemoci z povolání a samozřejmě i na důchodové pojištění).
Na důchodové pojištění přispívá zaměstnavatel svému zaměstnanci 21,5% z hrubé mzdy, což v našem modelovém příkladu činí částku 77.400 Kč. Máme-li tedy jíst ten nahořklý hruškovo-jablečný vládní kompot, bylo by fér, aby nám vláda ten samý kompot servírovala i při sdělování jiných údajů. Například u takové průměrné mzdy. Ta by rázem byla, díky zákonem daným příspěvkům od zaměstnavatelů, minimálně o 34% vyšší. A tak bychom místo 360.000 Kč najednou slyšeli 480.000 Kč. Ale v naší peněžence by nebyla ani koruna navíc.

Třeba by všem strávníkům konečně došlo, že nemá smysl hádat se mezi sebou, ale že máme všichni vzít ty misky s tím divným míchaným kompotem a společně ho vylejt naší vládě na hlavu. Dokud se my, plátci, budeme mezi sebou hádat a budeme se prát, vláda nám bude v klidu vládnout a čím dál více brát.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama