reklama

Ing. Lucie Ramnebornová

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2010 15:39:34

Což takhle stát se průvodcem?

Což takhle stát se průvodcem?

Chodit si jen tak po Praze a ještě za to mít peníze? Hodně lidí si představuje, že přesně tak to funguje. Ale není to pravda. Být průvodcem není ani snadné, ani jednoduché.

Než jsem se stala ředitelkou Pražské informační služby, měla jsem o průvodcovské profesi  hodně zkreslené představy. A právě proto bych Vám dnes ráda předala své zkušenosti a pozvala vás na poznávání Prahy očima průvodců.

Stát se pražským průvodcem může každý, pokud má Prahu rád a je ochotný se učit. A co k tomu vlastně potřebujete? No přece Pražskou informační službu. Málokdo to ví, ale Pražská informační služba už po dlouhá léta organizuje různé kurzy pro průvodce. Všechny jsou akreditovány Ministerstvem školství a to znamená, že to jsou rekvalifikační kurzy pro činnost průvodce cestovního ruchu se zaměřením na Prahu. Zapsat se může opravdu každý. Pokud chcete nastartovat novou kariéru nebo máte pocit, že vás historie Prahy baví a zajímá, pak jsou kurzy PIS pro vás to pravé.

Může se to zdát jako naprostá zbytečnost, řeknete si: stačí si koupit průvodce a je to. To byste se ale divili, co se kolikrát člověk od neškolených průvodců dozví. Například, že před Pražských hradem stojí socha Lenina.

Také posluchači kurzů k nám často přicházejí nepoznamenaní historií, ale v průvodcovském kurzu se přesvědčí, že české dějiny a minulost Prahy jsou tak bohaté, zajímavé a plné humorných nebo hrůzostrašných příběhů, že není třeba vytvářet nějaké nové legendy a vymýšlet nepravdivé historky pro pobavení turistů.


Každý náš kurz má 20 až 30 účastníků různých věkových kategorií a profesního zaměření. V průběhu kurzu, který má většinou rozsah 4 měsíce, se posluchači spřátelí natolik, že často po skončení přednášek ještě pokračují v diskusi v kavárně, společnými silami zpracovávají zkouškové otázky, dokonce po ukončení kurzu organizují pravidelné srazy. V kurzu tak vznikají trvalá přátelství a v jednom případě jsme dokonce dostali po určitém čase i svatební oznámení.


Kurzy se uzpůsobují časovým možnostem posluchačů, to znamená, že si můžete vybrat z několika typů. Kurz vám pomůže navázat na vaše znalosti ze středoškolského dějepisu, které oprášíte, obohatíte o nová témata a znalosti z historie a dějin umění našeho hlavního města. Navíc na každé památce dostanete instruktáž a projdete si nejdůležitější trasy historické Prahy. Jako průvodce, kromě pochopitelné znalosti jazyků, však také musíte znát co dělat, když Vašeho turistu okradou, kde dělají v Praze to nejlepší knedlo, vepřo, zelo, jak se dostat do hotelu, jaké české sklo je opravdu kvalitní a ještě mnohem, mnohem víc. A samozřejmě mít základní zdravotnický výcvik. Co kdyby se náhodou někomu něco přihodilo...


Jak to tedy je? Pojďte si zjistit do našeho kurzu, jestli vám socha sv. Jana Nepomuckého splní každé přání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama