reklama

Ing. Lucie Ramnebornová

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2010 15:54:48

Orloj slaví 600 let

Orloj slaví 600 let

Kostlivec, Lakomec, Marnivec, Turek a především 12 apoštolů, patří k Praze stejně jako pomalu tekoucí voda v řece Vltavě.

A když se řekne 12 apoštolů, tak každý ví, že řeč je o Staroměstském orloji, který již 600 let odbíjí čas nad věžičkami a střechami Starého Města pražského. Ráda bych všem připomněla, že letošní rok, rok  2010 je pro pražský  orloj velice významný. Jedna z nejznámějších a nejdůležitějších památek v Praze slaví.  Není to neuvěřitelné, dožít se v „dobré kondici“  šestistého výročí? Staroměstská radnice spolu s orlojem je národní kulturní památkou a proto se o ni také dobře pečuje.

Snad každý, kdo do Prahy zavítá,  směřuje nejprve na Staroměstské náměstí. Hlavním důvodem není  nic jiného, než snaha  co nejdříve vidět na vlastní oči „procházku“  dvanácti apoštolů. Každou hodinu se pak pod radniční věží shromažďují davy turistů. Nechtějí si nechat ujít zvonění  Kostlivce, které prý smrtelníkům připomíná nevratnost jejich osudu. 

A jak vlastně orloj vznikl? V roce 1410 jej zhotovil na objednávku staroměstských měšťanů Mikuláš z Kadaně a na konci 15. století  jej zdokonalil mistr Hanuš z Rúže. O původní podobě orloje nemáme detailní zprávy. Prameny  k jeho historii bohužel shořely koncem 2. světové války. Jeho vznik opřádá řada pověstí. Kdo ví, která z nich je pravdivá.

 Nejznámější pověst určitě sepsal Alois Jirásek. Ve  Starých pověstech českých vypraví o  mistru Hanušovi, který prý nabídl  radním města, že postaví takový orloj, o jakém se jim ani nesnilo a který bude obdivovat celý svět. A skutečně se mu to podařilo. Radní města pražského však záhy dostali strach, že mistr Hanuš vytvoří další  kopie a ten pražský orloj už  nebude tak výjimečný. Dali  proto mistra oslepit železnými tyčemi.  Hanuš však zradu pochopil, orloj rukou zastavil a na  mnoho desítek let nebyl nikdo schopen hodinový stroj znovu rozhýbat. 

Ale vraťme se zpět k historii.  Prameny uvádějí, že na sestrojení orloje se  podílel Mistr Mikuláš z Kadaně a univerzitní rektor, matematik i osobní lékař Václava IV. Jan Ondřejův zvaný Šindel. I oni dva se stali součástí další pověstí o promyšleném plánu tajného bratrstva a sestavení orloje jako časomíry zla pro účely mágů a astrologů. No jistě o legendy v Praze není nouze.  A lidé mají tak rádi tajemství

Důležité je připomenout, že orloj původně vypadal  jinak. Těžko  si dnes představit, že byl bez  apoštolů, bez Mánesova kalendária… .

Staroměstský orloj byl od svého vzniku před šesti sty lety mnohokrát opravován. Jeho „dobrá kondice“ tedy není náhodná. Nejznámější atrakce, figurky apoštolů, byly přidány až v 17. století. Pražský magistrát ho před polovinou 18. století dokonce chtěl prodat do starého železa! Jeho stav byl totiž katastrofický. Dovedete si však dnes představit Prahu bez pražského orloje? Nakonec český vlastenec a profesor Univerzity Karlovy Antonín Strnad přesvědčil magistrát o unikátnosti orloje a radní tak uvolnili potřebné peníze na jeho opravu. Rekonstrukce se orloj dočkal také po velkém požáru Staroměstské radnice na sklonku 2. světové války a naposledy v roce 2005, kdy došlo  mimo jiné k restaurování soch.

Dnes je orloj nejen velikou turistickou atrakcí, ale především naší historickou chloubou. Historii orloje jsme si u výročí jeho vzniku připomněli, jak dobře ale znáte některé další zajímavosti?

Víte, kolik a které časy orloj vlastně ukazuje? A jaké jsou jeho symboly? Dokážete vyjmenovat alespoň některé z 12 apoštolů?

Co dodat.  Staroměstský orloj skrývá opravdu mnohá tajemství. Můžete je však snadno objevit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama