reklama

Ing. Lucie Ramnebornová

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2010 15:24:02

Pražská informační služba byla a je strážcem památek

Pražská informační služba byla a je strážcem památek

V poslední době se rozpoutala nejen mezi odbornou, ale i laickou veřejností diskuse o vhodnosti či nevhodnosti outsourcingu správy městských památek.

Bez ohledu na to je ale potřeba zdůraznit, že Pražská informační služba i nadále zůstává tím, kdo střeží městské památkové objekty, často národní kulturní památky. Většina z nich dokonce tvoří známé dominanty Prahy, jde o pražské věže.
Zlatá a stověžatá, to jsou časté přívlastky hlavního města, které se objevují snad ve všech průvodcích. Kolik věží a věžiček opravdu zdobí Prahu ještě nikdo nespočítal, ale mnoho z nich rozhodně stojí za zastavení, prohlídku a nabízejí také zajímavý pohled shůry. O ty nejznámější z nich pečuje Pražská informační služba.

Velmi ráda Vás tedy jako ředitelka Pražské informační služby alespoň prostřednictvím blogu iDnes.cz provedu památkami, které osobně považuji za jedinečné skvosty historie a mistrné doklady naší bohaté historie. Už od doby císaře a krále Karla IV. udivovaly věže i brány do města svým bohatstvím, krásou a pevností zdiva. Dnes lákají také kouzlem vyhlídky. Není lehké rozhodnout, které dát přednost. Pro kouzelné výhledy přitom stačí vyjít jen pár schodů!

Pojďme se tedy společně projít po pražských věžích a alespoň virtuálně načerpat jejich mimořádnou atmosféru. Kde začít s jejich prohlídkou? Rozhodně na Karlově mostě. Ten byl po mnoho staletí jediným mostem mezi oběma pražskými městy. Proto si také Karel IV. nechal záležet na výzdobě věží, kterými se na most vcházelo.

Staroměstská mostecká věž patří bezesporu k nejkrásnějším v Evropě. Na prvním pilíři Karlova mostu vyrostla kolem poloviny 14. století. Její gotická architektura měla plnit nejen roli fortifikační, ale také reprezentativní. Výzdoba věže s gotickými sochami panovníků i patronů Českého království je pozoruhodná. Když vystoupáte 138 schodů na ochoz věže bude Vám z výšky 47 metrů nad mostem řeka Vltava připadat spíše jako potůček. Otevře se Vám však jeden z nejúchvatnějších pohledů na Prahu s detaily okolních kostelů a paláců.

Uvnitř věže Vás čeká odpočinek a rozptýlení v podobě zajímavého filmu o nevšední historii Karlova mostu. Dozvíte se, proč bylo položení základního kamene mostu stanoveno na minutu přesně a jakou roli v tom hrála magie čísel.

Přejdete-li příjemnou procházkou Karlův most ze staroměstského k malostranskému břehu poskytne Vám Malostranská mostecká věž zážitek téměř detailního pohledu na Malou Stranu a Pražský Hrad. Ačkoli sama vznikla až po polovině 15. století za vlády českého krále Jiřího z Poděbrad, má v sousedství raně středověkou menší věž románskou, jež byla součástí nejstaršího pražského kamenného Juditina mostu. Spojovací brána mezi oběma věžemi umožňuje rovněž zajímavý rozhled. Odtud Vám sochy na Karlově mostě budou připadat drobné, sousední komenda Maltézských rytířů méně nedostupná a malostranské uličky ještě užší.

Také interiér věže Vás příjemně překvapí malou výstavou „ Na mostě o mostě", která samozřejmě přináší mnoho zajímavého o minulosti Karlova mostu. Až na vrcholek věže Vás dovede 147 schodů. Odtud se Vám, mimo jiné, otevře nádherné panorama Pražského hradu a budete překvapeni objevem zbytku starého sídla pražského biskupství.

Karlův most je nejnavštěvovanější památkou Prahy a obě mostecké věže k němu neoddělitelně patří a dotvářejí nádherný kolorit pražského panoramatu.

Na další věže se spolu vypravíme zase příště.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama