reklama

Ing. Lucie Ramnebornová

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2010 15:48:00

Věže Karlova mostu

Věže Karlova mostu

Je jeden z příjemných listopadových dnů letošního podzimu a blíží se zima.

 Upřímně řečeno nejsem milovníkem zimních plískanic, ale zimní měsíce slibují také trochu mlhy a trochu sněhu, což znamená zase jiný, jinak krásný pohled na Prahu. Víte, odkud bude Praha nej? Myslím, že z věží Karlova mostu. Mlha se bude tak trochu válet nad řekou Vltavou a vy, pokud si uděláte čas, se můžete vyšplhat po schodech jedné z věží Karlova mostu až na ochoz.

Už jsme se spolu po mosteckých věžích toulali, ale mám takový dojem, že vůbec neuškodí vrátit se tam a připomenout si, že mezi pražskými památkami je právě Karlův most tou nejoblíbenější. Kromě toho jsem některé zajímavosti o této věži dosud nepřipomněla.

Osobně mám Staroměstskou mosteckou věž ráda. Je mohutná a majestátně klidná. Když ji vidím, představuji si s jakou námahou v době vrcholné gotiky asi vznikala a s jakým elánem ji stavitel Petr Parléř určoval podobu. Vždyť je jednou z nejkrásnějších věží v Evropě. Přestože pískovcové základy věže byly položeny spolu s Kamenným mostem, její dokonalá stavba byla dokončena již kolem roku 1380.

Staroměstská mostecká věž měla v době svého vzniku především úlohu obrannou, ale zároveň musela dobře reprezentovat českého krále a císaře říše - stavebníka věže Karla IV. Nelze proto nezmínit její vysokou uměleckou hodnotou a unikátní sochařskou výzdobu. Byl to nejen důstojný vstup na most, nýbrž i nedílná součást královské cesty.

Bohužel, věž byla svědkem i smutných okamžiků. Roku 1621, po porážce na Bílé Hoře, tady byly pro výstrahu vystaveny hlavy některých popravených českých pánů. Sejmuty byly až po deseti letech. Také v roce 1648 nebyl osud k věži příliš příznivý. Při obléhání Starého Města švédským vojskem byla výzdoba věže obrácená směrem k mostu úplně zničená. Víme jen, že původně byla i tato strana věže nádherně zdobená například postavou Karla IV. a jeho ženy, královny Elišky.

Staroměstská mostecká věž, ostatně jako všechny pražské památky, skrývá mnohé pozoruhodnosti. V prvním patře této čtyřicet sedm metrů vysoké věže kdysi bývala strážnice, druhé patro pak sloužilo jako vězení pro dlužníky z bohatých rodin. Obvykle šlo o nezvedené synky, jejichž otcové za ně odmítli platit dluhy. Bylo by určitě zajímavé nakouknout do tohoto vězení optikou dnešní doby. Kohopak bychom tam asi našli?

Určitě jste také nevěděli, že po dokončení byla věž chráněna nejen silou svých zdí. Proti nečistým silám ji měla ochraňovat magická formule či zaříkadlo nalezené náhodně na stěně stavby. Četla se z obou stran stejně: „Signate, signate mere me tangis et angis."

Až se příště půjdete projít na Karlův most, určitě se zastavte u Staroměstské mostecké věže a dobře se dívejte. Uvidíte „ledňáčka v závoji", který byl znakem Václava IV. Na nárožích věže si pak můžete prohlédnout zhruba ve výšce dvou metrů satirické sošky. Vlevo ženu, snad jeptišku v hábitu s mužem, který jí sahá pod sukni a vpravo zase muže osahávajícího ňadra ženy. Jak je vidět, erotické motivy byly ve středověku velmi oblíbené.

Nejkrásnější sochařská výzdoba věže je však směrem ke Starému Městu. Právě tady jsou zobrazeny sedící postavy Karla IV. i jeho syna Václava, ale také zemské znaky, sochy světců a patronů mostu. Bohužel tyto plastiky už nejsou původní. Jedná se o kopie, které byly na věž dodány v nedávné minulosti a jejichž originály jsou v Lapidáriu Národního muzea na pražském výstavišti v Holešovicích.
Užijte si zimní procházku!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama