Ing. Lucie Ramnebornová

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2010 15:31:57

Vzhůru na Petřín!

Vzhůru na Petřín!

Další z míst, které neoddělitelně patří k Pražské informační službě a kam bych Vás dnes chtěla pozvat je Petřín.

Nebudu Vám vyprávět o Máchovi ani o vinicích, dokonce ani o bohu Perunovi ne. Ráda bych Vám připomněla dvě stavby, které si zaslouží pozornost. Jde o Petřínskou rozhlednu a Bludiště. Oba tyto objekty vznikly v době, kdy se Praha chystala na Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891. Kromě toho si Praha také hledala své velkoměstské vzory - například Paříž. Tak se zrodila myšlenka vybudovat v Praze sice malou, ale „naší Eiffelovku". Nebuďme zase tak skromní. Místo pro stavbu vyhlídkové věže bylo vybráno dokonale. Ten, kdo zdolá 299 schodů, se dívá na Prahu z výšky téměř 300 metrů a výhled je to nádherný. Ještě bych ráda dodala, že se osmibokou ocelovou konstrukci vyhlídkové věže podle projektu ing. Prášila, podařilo postavit za pouhé 3 měsíce. Dnes stojí za pozornost nejen unikátní výhled z plošiny ve výšce 51 metrů, ale také výstava „Jára Cimrman, génius, který se neproslavil".

Ať už zdoláte Petřín pěšky nebo lanovkou, zjistíte, že máte Prahu jako na dlani. V sousedství rozhledny se kromě kostelíka sv. Vavřince či hvězdárny nabízí také posezení a odpočinek v příjemné zeleni.

Ten, kdo se rád zasměje sobě nebo jiným nezaváhá ani chvíli. Půjde se určitě podívat do Bludiště a bude se dobře bavit při pohledu do zkreslujících zrcadel, která nelichotí. Nevelká dřevěná stavba ve tvaru gotické vyšehradské brány s věžičkami přitahovala pozornost návštěvníků již v roce 1891 ve Stromovce. Klub českých turistů ji nechal dodatečně přenést na Petřín a později doplnit zrcadly. Čtrnáct vypouklých zrcadel je asi nejoblíbenější částí této „atrakce", která vznikla podle projektu architekta Quida Bělského. V Bludišti jsou však k vidění i vážnější momenty naší historie - třeba vpád Švédů do Prahy a jejich boj o Karlův most.

Doufám, že si příští návštěvu na Petříně vychutnáte a dejte pozor, ať nezabloudíte!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama