Ing. Ludvík Hovorka

  • Šumice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2016 0:27:00

V případě návratu recese chybí polštář pro zmírnění dopadů negativních šoků

V případě návratu recese chybí polštář pro zmírnění dopadů negativních šoků

Projev na 47. schůzi sněmovny 26. května 2016 k Výroční zprávě a účetní závěrce zdravotních pojišťoven:

Chtěl bych navázat na pana zpravodaje, pana kolegu docenta Hegera a chtěl bych odkázat na stranu devět tohoto materiálu, kde se popisuje ten stav, jak byl popsán, že v posledních letech byl systém do jisté míry stabilizován a to jak určitým zlepšením hospodářské situace, tak i díky restriktivním úhradovým vyhláškám z let 2010 až 2013.

Pro rok 2016 i přes predikovaný hospodářský růst se však počítá s dalším relativním poklesem rezerv, což nepředstavuje střednědobě, ani dlouhodobě udržitelné nastavení systému veřejného zdravotního pojištění. V případě návratu recese, či jiného vnějšího negativního šoku, tak není vytvořen dostatečný polštář pro zmírnění jejich dopadů.

To je vážná věc a myslím si, že to doporučení ze strany zdravotního výboru k určité opatrnosti při přípravě úhradových vyhlášek - nejenom tedy na rok 2017, ale i těch dalších - by mělo být. A to tak, aby se jednak umožnilo naplnit rychleji rezervní fondy zdravotních pojišťoven a potom tak vytvářet další možné rezervy. Protože ty, které byly, se rozhodně vyčerpaly v těch letech 2009 až 2013 a i přesto, že byly malé, rozhodně pomohly vykrýt ten propad, který byl z poklesu ekonomiky a z poklesu výběru zdravotního pojištění.

Je to i na určité systémové zamyšlení se ministerstva, případně vlády o tom, jakým způsobem dlouhodobě tento systém stabilizovat, aby nebyl tak citlivý na případnou hospodářskou krizi nebo jiné vlivy, které by mohly ovlivnit menší příjmy zdravotního pojištění. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama