Ing. Ludvík Hovorka

  • Šumice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2012 16:22:17

Zdravotní ústavy musí být zachovány

Zdravotní ústavy musí být zachovány

Ludvík Hovorka k novele zákona o ochraně veřejného zdraví.

Poslanecká sněmovna v současnosti opakovaně rozhoduje o novele zákona o ochraně veřejného zdraví. V návrhu zákona nejde o úspory, protože zdravotní ústavy se již řadu let financují samy. Ve své podstatě jde o to (a ministerstvo zdravotnictví to přiznalo), že zdravotní ústavy v jednotlivých krajích, zřízené ze zákona, představují významnou konkurenci soukromým firmám, především soukromým laboratořím.

 „Pochopitelně jde také o vybavení státních laboratoří, jejich budovy a zakázky. Od roku 2007 se ministerstvo zdravotnictví snažilo o transformaci ústavů na jednu akciovou společnost a o jejich privatizaci. Dlouhodobě probíhal útlum činností jednotlivých zdravotních ústavů a propouštění pracovníků – především odborníků na primární prevenci nemocí. Přitom činnost našich zdravotních ústavů byla mnohdy na světové úrovni,“ upozorňuje Ludvík Hovorka.

Již několik let probíhá příprava na ovládání všech zdravotních ústavů z Ostravy. Současná vládní koalice přišla s návrhem na sloučení všech zdravotních ústavů do dvou – v Ostravě a v Praze.

 „Přitom odborná veřejnost dobře ví, na jak vysoké úrovni je zdravotní ústav v Ústí nad Labem, proto Senát Parlamentu ČR doporučil zachování zdravotních ústavů v Ostravě a v Ústí nad Labem. Toto jedinečné pracoviště by mělo být zachováno. Stát – ministerstvo zdravotnictví – postupuje v oblasti hygienické služby a zdravotních ústavů naprosto bezkoncepčně a v podstatě se mu podařilo rozbít systém budovaný desítky let. Stát také naprosto rezignuje na podporu primární prevence nemocí, což se našemu zdravotnictví do budoucna velmi prodraží v podobě obrovských nákladů na léčbu nemocí,“ varuje před dlouhodobě špatnou politikou v oblasti ochrany veřejného zdraví Ludvík Hovorka.

 Ing. Ludvík Hovorka
 kandidát na senátora za KDU-ČSL
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama