Ing. Lukáš Bartoň, Ph.D.

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2019 21:46:00

Vznik sportovní agentury přinese skrytí financování sportu

Vznik sportovní agentury přinese skrytí financování sportu

Komentář pirátského poslance Lukáše Bartoně

Vláda Andreje Babiše dnes pověřila poslance ANO Milana Hniličku vedením Národní sportovní agentury. Příslušný bod byl na jednání vlády zařazen dodatečně, přesto bylo o personální otázce agentury jasno již od března, kdy novela zákona o podpoře sportu prošla Sněmovnou. Vznik agentury je těžkou ránou v boji za otevřený stát a transparentní financování.

Již v březnu jsem se v interpelaci přímo dotázal premiéra Babiše, zda bude o novém předsedovi agentury rozhodovat výběrové řízení (viz). Andrej Babiš tuto možnost nezávazně připustil slovy „klidně můžeme“. Místo toho však vláda pověřila vedením agentury člověka, který je sám autorem návrhu a mohl si tak personální požadavky přizpůsobit na tělo.

Sportovní agentura nebude podléhat žádnému ministerstvu, a dokonce má výjimku ze zákona o střetu zájmů. O rozdělování sportovních dotací bude nyní rozhodovat předseda agentury spolu se svým poradním orgánem tvořeným zástupci sportu. Přidělování dotací tak pravděpodobně bude v rukou největších sportovních asociací, které jsou zároveň i jejich příjemci. Financování sportu se posouvá ještě dál mimo oči veřejnosti a může ještě hlouběji zasáhnout do už tak neútěšného financování mládežnického sportu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama