Ing. Lukáš Wagenknecht

  • BPP
  • Praha 8
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 14:32:00

Může se stát, že veškerá jednání premiéra Babiše mohou být zneplatněna

Může se stát, že veškerá jednání premiéra Babiše mohou být zneplatněna

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 – k Informaci vlády ČR o programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 20. - 21. června 2019

 Dobrý den, dámy a pánové.

Já velice krátce zareaguji. Veškeré komentáře podporuji. Musím se vyjádřit k bodu č. 5, abych uvedl kontext toho bodu. My tady máme nějaký návrh, abychom k tomu vyjádřili určité znepokojení nad možným problémem pana premiéra, který může do budoucna nějakou formou ohrozit samotné jednání Evropské rady. A já jenom, aby bylo pochopitelné, o co jde, protože evropská pravidla jsou komplikovaná.

My tady máme riziko nějakého možného porušení střetu zájmů politika, který zastupuje Českou republiku na jednání Evropské rady. To znamená, pokud by se do budoucna potvrdilo, třeba za rok, za dva, nebo za deset, protože to může trvat dlouho, že pan premiér by byl ve střetu zájmů podle evropského nařízení, a tím by ovlivňoval i nastavení evropských fondů, tak co se může teoreticky stát. Může se stát to, že veškerá jednání pana premiéra Babiše ohledně nového rámce, ale i další věci, které se týkají dotací a veškerých financí evropských společenství, mohou být zneplatněna.

To znamená, že by mohly být právně neplatné, protože by byly hlasovány člověkem, který je ve střetu zájmů a je to protiprávní hlasování.

Jenom proto říkám, neberte tuto věc na lehkou váhu. Vím, že pan ministr je ve vládě, je vás víc, kteří se o tomto bavíte, doufám, že se o tom bavíte. Ale jestli by nějaká zpětná vazba mohla být, jestli i tato vláda to vnímá jako nějaké možné riziko. Ono teoreticky na tu Radu může místo pana premiéra, jestli to chápu dobře, lítat taky pan prezident, který by také mohl tuto situaci vyřešit a byla by ta rizika minimalizována.

Tak jenom, jestli jste tedy takovou věc řešili, nebo ne, nebo jestli vám to je v tuto chvíli tak trochu jedno, neřešíte to, a čekáte, jak to dopadne. Ale říkám, toto riziko je, že kvůli možnému postupu jednoho politika v České republice, který vlastně má problém, by celá Evropa mohla být v budoucnu za hlupáky. A bude to potom na České republice, a mně to docela vadí!

To byl můj komentář k tomu, pokud reakce bude, budu rád, pokud ne, tak chápu, že se vyjádřit nemůžete.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama