Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2015 17:47:00

Čeští potravináři a zemědělci by měli mít zájem vyvážet

Čeští potravináři a zemědělci by měli mít zájem vyvážet

Obchodníkům a odborníkům je určen Gulfood, nejvýznamnější mezinárodní potravinářský veletrh v arabském světě, který začíná 8. února v Dubaji.

Na výstavě, jež letos slaví 20. výročí, se s národní expozicí představí i Česká republika. Gulfood, který potrvá do 12. února, patří se skupinou veletrhů SIAL a výstavou Anuga k nejdůležitějším odborným potravinářským veletrhům na světě.

„Čeští potravináři a zemědělci by měli mít zájem vyvážet a Ministerstvo je připraveno je v tom aktivně podporovat. Plánujeme zvýšit podíl našeho spolufinancování účasti firem na zahraničních veletrzích. Protože pokud na nich nebudou, mohou jen těžko získávat nové kontrakty a nové příležitosti. Chceme také firmám pomoct s překlady a poskytovat jim informace o stavu legislativního prostředí v zemích, do kterých by chtěly vyvážet. I proto ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí vytváříme síť agrárních diplomatů. Jedním z míst, kde budou působit, je i tento region, konkrétně Saúdská Arábie,“ řekl před cestou do Dubaje ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pod patronací MZe se na veletrhu v Dubaji představí například firmy Emco, spol. s r.o., Mlékárna Hlinsko, a.s., Laktos, a.s. a Hamé s.r.o.

„Pokud jde o vzájemný agrární obchod mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty, převažuje mírně rostoucí vývoz nad dovozem. Myslím si, že právě účast českých potravinářských výrobců na dubajském veletrhu ještě více prohloubí naši obchodní spolupráci,“ uvedl ministr Jurečka.

Z hlediska agro-potravinářského obchodu jsou Spojené arabské emiráty (SAE) mezi zeměmi regionu nejvýznamnějším partnerem ČR. Vzájemný obchod v posledních letech spíše stagnuje, respektive mírně klesá, nicméně vyznačuje se dlouhodobou výrazně aktivní obchodní bilancí ve prospěch ČR. V posledních letech se obrat pohybuje kolem 300 mil. Kč. Zahraniční obchod i s ostatními zeměmi oblasti je dlouhodobě aktivní ve prospěch ČR. Spotřeba potravin v SAE vykazuje v posledních letech průměrný roční růst 5 až 7 %, hlavním důvodem je zvyšující se počet obyvatel i jejich kupní síla.

ČR do SAE vyváží zejména mléčné produkty (např. sýr akawi, sušené mléko), cukr, čokoládu a minerální vodu. I přes velkou konkurenci jsou z hlediska možností uplatnění české produkce nejzajímavější pro tamní trh právě tyto produkty a také cukrovinky, cereálie a širší sortiment nealkoholických nápojů.

Stánek MZe bude místem jednání zahraničních delegací, setkání se zástupci zahraničních a domácích firem, zástupců veletržních správ, marketingových agentur, svazů a organizací činných v agrárním a potravinářském sektoru. Jsou pro ně připraveny publikace, zejména katalogy kontaktních adres resortu zemědělství v ČR i výrobců v potravinářském průmyslu.

Minulého ročníku Gulfoodu se účastnilo 4 500 vystavovatelů, 110 národních pavilonů navštívilo 81 622 odborníků ze 170 zemí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama