Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2023 14:20:00

Dlouhé obstrukční projevy. 70 % času si vzala opozice

Dlouhé obstrukční projevy. 70 % času si vzala opozice

Projev na 71. schůzi Poslanecké sněmovny ČR 26. července ke konsolidačnímu balíčku.

 Děkuji. Dobré dopoledne, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Já jsem původně chtěl ve svém vystoupení hovořit jenom k novele, kterou nyní projednáváme, ale třeba i reagovat na to, co teď zhruba hodinu zaznívalo od pana předřečníka Andreje Babiše, ale já budu velmi stručný pro to, aby byl opravdu prostor také, aby tady, jak říkal i Tomio Okamura, mohli poslankyně a poslanci třeba načíst a přednést i své návrhy, které tady mají k tomuto tisku, ale dovolím si stručně zrekapitulovat, když tady zaznívaly výroky o tom, že tady je nějaká nová totalita, nová doba a podobně. Chci připomenout, že když jsem byl v té vládě, o které tady mluvil pan Andrej Babiš, kdy se tady jednalo tak dlouho například o EET, tak jsme tenkrát také sledovali a počítali celkové hodiny rozpravy, které opravdu byly. Něco jiného je ten bod otevřít na hodinu, ale když jsme počítali kumulovaně ten součet, tak se podobá ta současná situace, i té předchozí. Jsme zhruba ve stejných intencích, kolik hodin opravdu reálně se Sněmovna věnovala tomu projednávání, tomu tisku tehdy i dnes, takže není to tak, že bychom mohli srovnávat, že tehdy to časově trvalo z hlediska dnů jinak. Je klíčové to, kolik hodin opravdu, reálně se tomu Sněmovna věnovala.

Já si dovolím jenom tady připomenout, že v prvním čtení tady bylo 41 vystoupení, v druhém čtení bylo 90 vystoupení a ve třetím čtení zatím vystoupilo 55 vystupujících, tedy celkem 186 vystupujících za všechna tato tři čtení.

Toto třetí čtení už trvá třetí jednací den, což rozhodně nebývá obvyklé a když to sečtu, tak je to zhruba - nějakých 70 % z těch vystoupení byla vystoupení kolegů z opozice. Já jsem se snažil opravdu v rámci obecné rozpravy vždy v prvním i v druhém čtení reagovat. Ve třetím čtení samozřejmě jsem připraven před závěrem rozpravy také reagovat. A připomínám, že to první čtení před bodem, než se otevřel, trvalo 7 hodin, to byly poměrně dlouhé obstrukční projevy. V tom samotném bodu první čtení jsme doprojednávali 6 hodin. To druhé čtení zase před bodem - ta debata s přednostními právy, to byly tři a tři čtvrtě hodiny. Ten samotný bod potom více jak 8 hodin. A ve třetím čtení jsme už teď v situaci, kdy před tím samotným bodem už se hovořilo více jak 5 hodin a samotná rozprava k tomu bodu, který byl otevřen, trvala skoro 5 hodin. Takže nemůže tady zaznívat argument, že tady není prostor pro vystupování, ten si myslím, že tady je. A proto, abych nezdržoval, tak já už poděkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama