Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2020 14:33:00

Firmy a živnostníky z nejvíc zasažených oborů nesmí vláda hodit přes palubu

Firmy a živnostníky z nejvíc zasažených oborů nesmí vláda hodit přes palubu

Objevují se vážné informace od právníků, že velký počet firem či OSVČ v nejvíce postižených sektorech nebude s největší pravděpodobností moct žádat žádnou náhradu škody za vládou uzavřené provozy.

 „S ohledem na to, že se objevují vážné informace od právníků, že velký počet firem či OSVČ v nejvíce postižených sektorech nebude s největší pravděpodobností moct žádat žádnou náhradu škody za vládou uzavřené provozy, jsem připraven žádat o svolání mimořádné schůze Sněmovny,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že tato situace existenčně ohrožuje statisíce lidí v ČR.

Není možné, aby na současnou situaci doplatili živnostníci a podnikatelé. Jednalo by se až o milion živnostníků, kteří se nemusí v krajním případě domoci žádného odškodnění. O pomoc se na nás mimo jiné obrátila i Unie podnikatelských a živnostenských spolků s prosbou, že je zapotřebí těmto lidem prioritně pomoci. „Vláda totiž v tichosti převedla režim nouzového stavu z krizového zákona pod zákon o ochraně veřejného zdraví,“ upozornil Jurečka. Podle právníků to v praxi to znamená, že právě postupem podle krizového zákona uvalila vláda na stát povinnost nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v souvislosti s krizovými opatřeními podle § 36 krizového zákona.

„Přechod pod zákon o ochraně veřejného zdraví by podle právníků znamenal, že by se až milion lidí od této chvíle nemusel posléze dočkat žádného odškodnění. Zítra na jednání s premiérem budu chtít po vládě vysvětlení a návrh řešení, pokud vláda bude chtít hodit firmy a živnostníky z nejvíce zasažených oborů přes palubu, budu iniciovat svolání mimořádného jednání Sněmovny,“ vysvětluje Marian Jurečka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama