Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2023 19:21:00

Právě ti nejchudší navýšení skutečně potřebují

Právě ti nejchudší navýšení skutečně potřebují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k valorizaci důchodů

 Na vládě jsme schválili další navýšení důchodů. Letos tak průměrný důchod stoupne již na více než 20 000 Kč. Každý důchod zvýšíme o 400 Kč a k tomu ještě poroste podle zásluh. Průměrný starobní důchodce tak v červnu dostane 750 Kč navíc. Pro důchodce je to skvělá zpráva, že na ně vláda opravdu myslí.

Je taky pravda, že jsme změnili systém mimořádné valorizace. Jednoduše řečeno tak, aby bohatší důchodci dostali v poměru přidáno o něco méně, ale zato ti chudší o něco více. Ano, důchody stále musí reflektovat to, kdo jak pracoval a kolik odváděl, tak je to spravedlivé. Chtěl jsem ale v současné situaci více pomoci těm, kteří jsou na tom dlouhodobě hůře, a zmenšit rozdíl mezi těmi nejbohatšími a nejchudšími důchodci, protože se v posledních letech neustále zvětšoval, a právě ti nejchudší navýšení skutečně potřebují.

Někteří se na mě jistě budou zlobit, že se má přidávat stále víc a víc, ale to si nemůžeme dovolit, a je důležité říct proč. V roce 2021, na jehož konci naše vláda nastoupila, byl průměrný důchod 15 425 Kč. V průběhu letoška to bude více o 31 % - jinak řečeno důchody za nás v průměru porostou již o 5 000 Kč. To je obrovský nárůst za tak krátkou dobu. Byl možný i proto, že od ledna konečně platí lidovecké výchovné. Poprvé v historii ocenilo rodiče za výchovu dětí, a zejména mnoha ženám, které braly nízké důchody, hodně pomohlo. Zatímco v roce 2021 byl průměrný důchod v poměru 41 % průměrné mzdy, tak letos už to bude přes 50 %. Nikdo nemůže říct, že na důchodce nemyslíme, ale každé další nadměrné zvyšování jde na tak velký dluh, který si nemůžeme dovolit.

Nesmíme navíc zapomínat ani na ty rodiče, kteří ještě v důchodu nejsou. Ti dnes pracují, současné důchody platí a vychovávají zase další generaci. Jejich mzdy tak rychle jako důchody většinou nerostou. Přitom bez dětí nebudou žádné důchody, protože je nebude mít kdo platit, a rodiče tak musíme podpořit, pokud chceme mít dobrou budoucnost. Už jsme zavedli flexibilnější rodičovskou a možnost vše spravovat online, zavedli jsme podporu zkrácených úvazků a investujeme do dětských skupin, aby si mohli sami zvolit, jak sladit rodinný a pracovní život. Chceme ale dělat ještě víc.

Já osobně bych chtěl zvýšit rodičák, který by pomohl právě ve chvíli, kdy to rodina nejvíc potřebuje. Některé kolegy z koalice už jsem o tom přesvědčil a doufám, že se to povede. Lidovci to určitě podpoří, protože my jsme vždy na straně rodičů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama