Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2020 22:08:00

Pro některé typy živností je 15 000 korun nedostačujících

Pro některé typy živností je 15 000 korun nedostačujících

Šéf lidovců Marian Jurečka navrhoval na dnešním jednání předsedů parlamentních stran s premiérem Andrejem Babišem, aby stát odpustil v letošním roce silniční daň.

 Podle něj by toto opatření pomohlo nejenom drobným živnostníkům, ale i velkým logistickým firmám včetně autobusových dopravců.

„Ministr Karel Havlíček slíbil, že příští týden projedná celý dopravní balíček, kde je i tento náš návrh,“ řekl Jurečka, podle kterého je na tento krok ještě čas, protože první splatná záloha je 15. dubna.

Ve velmi špatné situaci se ocitli rodiče, kteří pracující na DPP a DPČ. „Současný stav si nikdo dobrovolně nevybral. Byť jsou veškerá opatření ze strany státu správná, protože jde o ochranu zdraví, je potřeba myslet do důsledku. Řada rodičů je zaměstnána v rámci DPP a DPČ a v tuto chvíli nárok na ošetřovné nemají. Týká se to zhruba 60 tisíc lidí,“ okomentoval Jurečka.

Předseda lidovců uvítal také dnešní rozhodnutí vlády, aby osoby samostatně výdělečně činné, které zasáhla opatření proti koronaviru, dostali od státu 15 tisíc korun měsíčně, a to po celou dobu trvání těchto opatření. „Je to dobrý krok, ale pro některé typy živností je těch 15 tisíc korun nedostačujících. Myslím si, že je potřeba ještě parametricky vylepšit podporu pro živnostníky a firmy v rámci opatření, které byly udělány,“ uvedl Jurečka. Podle něj by se měly upravit podmínky úvěrování v rámci programu COVID, protože první signály z praxe ukazují, že současné podmínky jsou příliš složité. „Apeloval jsem na ministra Havlíčka, aby se doba jednoho roku odkladu splátek prodloužila minimálně u těch nejvíce ohrožených oborů až na dva roky,“ dodal.

Vláda by také měla podniknout maximální kroky k tomu, aby nedocházelo k odvodům dividend z České republiky. „Chápu, že je složitá situace, ale ČNB má nástroje, jak projednat tuto otázku s komerčními bankami,“ řekl Jurečka s tím, že je potřeba z hlediska budoucnosti stabilizovat kapitál, ponechat ho v České republice a využít k investicím. Podle něj bude také nutné provést revizi pracovního trhu a přeskupit lidi do oborů, kde budou potřeba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama