Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2019 21:34:00

Studenti se i po dvaceti letech učí na stejném vybavení

Studenti se i po dvaceti letech učí na stejném vybavení

Komentář na facebookovém profilu k podpoře zemědělského školství

 Lidé častěji sleduji negativní a šokující zprávy, tak já se tady s vámi chci podělit o něco co mi tento týden udělalo radost, ale musím se trošku vrátit v čase zpět.

Když jsem byl ministrem zemědělství, tak mě mimo jiné štvalo to, v jakém stavu je střední agrární školství v ČR. Do vzniku krajů tyto školy mělo pod sebou přímo Ministerstvo zemědělství, po vzniku krajů si tyto školy převzaly kraje a Mze s nimi ztratilo prakticky kontakt, bohužel i metodicky.

Sám jsem prošel střední zemědělskou školou SZeŠ v Přerově, a tak jsem viděl, že studenti se i po dvaceti letech učí na tom stejném vybavení jako bylo za nás a už tehdy to byly staré stroje. Tak jsem napřed zkoušel apelovat na Ministerstvo školství a kraje, aby pomohli těmto školám nakoupit pomůcky a vybavení pro praxi. Bohužel to se to nepodařilo nějak systémově zlepšit.

Proto jsem se v roce 2015 rozhodl, že vybereme z ČR alespoň třicet škol (nejen zemědělské, ale i lesnické, potravinářské, vinařské zahradnické, veterinární...), podle jejich tradice, kvality, podmínek pro výuku atd. a pro tyto školy jsme vyčlenili z rozpočtu MZe ročně 50 mil. Kč na nákup pomůcek pro praxi studentů, aby ta technika, dílny, laboratoře a další pomůcky byly moderní.

Tento týden jsem měl možnost jednu z těchto škol navštívit a mám radost, že tam tato technika slouží ke kvalitní praktické výuce studentů. Jsem rád, že i po mém odchodu z MZe tento program podpory pokračuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama