Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2021 16:42:00

Tolik očekávaný centrální registrační systém kolabuje

Tolik očekávaný centrální registrační systém kolabuje

Desetitisíce lidí se v pátek neúspěšně snažily zaregistrovat do Centrálního registračního systému, aby získaly svůj termín pro očkování. Nefunkční!

To je výsledek práce vlády a ministerstva zdravotnictví na tolik očekávaném systému a vůbec na celkové organizaci očkování. Navíc v době, kdy již dva měsíce funguje opoziční trojkoaliční expertní AntiCovid tým, který pravidelně přináší konstruktivní návrhy a podává vládě pomocnou odbornou ruku. To je manažerské selhání na vrcholové úrovni!

„Od rána mám desítky zpráv od lidí, kteří se v České republice pokoušeli zaregistrovat sebe nebo své rodiče, prarodiče do centrálního registračního systému. A nedaří se jim to. Nejenom, že ten systém kolabuje, ale má i omezenou kapacitu a nestíhá odesílat SMS s PIN kódy a v mnoha případech ani po hodině nedovede člověka k dokončení registrace,“ upozornil v pátek 15. ledna během dopoledne předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Už od září opoziční strany vyzývají vládu, aby připravila kvalitní očkovací strategii a vůbec celý systém včetně zveřejnění konkrétních kroků pro registraci lidí na očkování. Přesto je nyní jasné, že se nepodařilo systém ani otestovat nebo kontaktovat mobilní operátory, aby se na zvýšený nápor SMS zpráv připravili! Zdá se, že testování probíhá teprve dnes a za provozu. A odnáší to ti nejzranitelnější - senioři.

Vláda musí tyto věci velmi rychle napravit. Systém musí si fungovat tak, jak si ve 21. století představujeme. To znamená, aby sám kontaktoval lidi v okamžiku, kdy bude vakcína dostupná, kdy na daného člověka podle daných pravidel přichází řada, aby našel příslušné očkovací místo a mohlo dojít k úspěšnému absolvování očkování.  „Není přece možné, aby ze zhruba 441 000 seniorů získali termín na očkování jen 3 000 lidí a ostatní zkoušeli den po dni, zda budou mít štěstí a systém jim ve vybraném místě už konečně přidělí termín,“ konstatoval Jurečka.

Podle něj také už dávno měli být do celého procesu zapojeni praktičtí lékaři a starostové a měla s nimi být jejich role odkomunikována. „Jsou to lidé, kteří jsou zvyklí pomáhat, a hlavně řešit krizové situace. Právě oni mohou účinně pomoci těm lidem, kteří nemají techniku, přístup k internetu a jsou sami,“ připomněl předseda lidovců.

To, co se vládě opravdu nedaří, je práce s daty, která jsou v této situaci naprosto klíčová. „Budeme chtít, aby v úterý na začátku schůze Sněmovny se jako první bod projednala celá očkovací strategie a to, jak probíhá proces očkování v celé České republice. Je nutné tento zoufalý stav napravit,“ uzavřel Marian Jurečka, který dodal, že je nezbytně nutné co nejrychleji navýšit počty očkovacích center, aby se vakcinace maximálně přiblížila lidem a ani senioři ani nikdo jiný nemusel jezdit kvůli očkování desítky kilometrů.

Záznam z tiskové konference můžete shlédnout ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama