Ing. Markéta Pekarová Adamová

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • předsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2018 16:47:00

Chceme zvýšit rodičovský příspěvek už od poloviny roku 2019

Chceme zvýšit rodičovský příspěvek už od poloviny roku 2019

Poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová navrhuje, aby se rodičovský příspěvek zvýšil na 300 tisíc korun, a to už od poloviny příštího roku. Odklad na rok 2020, který navrhuje vláda, je podle ní zbytečný.

„Navrhuji, aby se rodičovský příspěvek zvýšil ze současných 220 tisíc korun na 300 tisíc korun už v prvním pololetí příštího roku, tedy za necelých osm měsíců. Ministerstvo navýšení sice plánuje, ale dle mého názoru neexistuje žádný skutečný důvod, proč by k němu mělo dojít až v lednu 2020,“ říká Markéta Pekarová Adamová.

Pozměňovací návrh k zákonu o státním rozpočtu předložila na jednání sociálního výboru ve čtvrtek, při projednávání rozpočtu se jím budou zabývat všichni poslanci.

„Rodičovský příspěvek se nezvyšoval deset let. Rostou mzdy i ceny. Zrovna měsíční výše rodičovského příspěvku je při nejčastější, tříleté, variantě čerpání hluboko pod minimální mzdou. Záměr vlády navýšit ho o osmdesát tisíc korun na dítě je proto správný, ale není třeba jej oddalovat,“ vysvětluje Markéta Pekarová Adamová.

Rodičovský příspěvek je v současnosti 220 tisíc korun, u dvojčat či vícerčat pak 300 tisíc korun. O tom, jak dlouho a v jaké výši se čerpá, rozhoduje každý rodič sám. Při běžné variantě, kdy se čerpání rozkládá do tří let věku dítěte, tak rodič dostává měsíčně zhruba 7200 korun.

Návrh počítá s přesunutím částky 5,8 miliard korun, která je určena na krytí výpadku ve státním rozpočtu způsobeném nově zavedenými slevami na jízdné pro studenty a seniory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama