Ing. Markéta Pekarová Adamová

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • předsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2019 11:16:00

Najděme někoho, kdo jako příští prezident nebude podobný jako Zeman

Najděme někoho, kdo jako příští prezident nebude podobný jako Zeman

Komentář na facebookovém profilu k budoucí volbě prezidenta

V určité zoufalosti z dění v posledních měsících se vynořila myšlenka na zrušení přímé volby prezidenta. Dostávám řadu dotazů na můj postoj k případné změně, tak jej s vámi chci sdílet.

S tím, jak prezident Miloš Zeman svou funkci vykonává nejsem spokojena, mnohokrát jsem ho kritizovala a upozorňovala na to, že je to člověk, který nectí žádná pravidla. Nemyslím si však, že viníkem tohoto stavu je samotný způsob volby. Problém je v osobě, charakteru současné hlavy státu. Problém vnímám i v ústavním zakotvení - změnil se způsob volby prezidenta, žádným způsobem to však nebylo nereflektováno v Ústavě (okleštěním či přidáním pravomocí).

Na druhou stranu je potřeba říct, že Miloše Zemana by zastavil pouze silný premiér, který by nebyl k jeho ohýbání pravidel lhostejný. Je to člověk bez elementární úcty k Ústavě a jeho cílem není blaho naší země, ale uzurpovat si větší moc, než mu náleží. Typickým příkladem byla jeho úřednická vláda bez důvěry, a dalším výčtem bychom mohli dlouho pokračovat...

Pokud chceme zlovůli prezidenta předejít, bude nejúčinnější metodou bavit se co nejdříve o vhodném kandidátovi pro další období a urychleně začít pracovat na tom, aby příštím prezidentem nebyl někdo podobný, ne-li horší (ač to jde poměrně těžko). Vidíme v řadě zemí, kde občané prezidenta volí přímou volbou, že se zvolený dle pravidel svého mandátu chová a žádné problémy to nečiní.

Měnit tak zásadní věc v Ústavě se nemá dvakrát za tak krátkou dobu, to nepovažuji za vhodné. Ostatně zkusme si představit, kdyby prezidenta volil současný Parlament, jak by to dopadlo. S vlivem komunistů a dalších nedemokratických subjektů se nedá očekávat, že by šlo o výrazně lepší hlavu státu. Jak to vidíte vy? Byli byste pro změnu nebo zachování přímé volby?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama