Ing. Marta Nováková

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2019 22:08:00

Novela zákona o ochraně spotřebitele posílí práva zákazníků i podnikatelů

Novela zákona o ochraně spotřebitele posílí práva zákazníků i podnikatelů

Vláda schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Návrh přizpůsobuje český právní řád nařízení Evropské unie, které se týká zákazu zeměpisného blokování, tzv. geoblockingu. Toto nařízení zásadně posiluje práva spotřebitelů i obchodníků při přeshraničním přístupu ke zboží a službám.

„MPO dlouhodobě zastává pozici vedoucí k další liberalizaci služeb, k prohlubování vnitřního trhu a k odstraňování překážek bránící volnému pohybu, což by mělo prospívat jak českým obchodníkům, tak i spotřebitelům. ČR proto nařízení EU o zákazu geoblockingu již od počátku jeho projednávání podporovala, protože poskytne zákazníkům lepší přístup ke zboží a službám v celé EU,“ uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Novela zákona o ochraně spotřebitele nařízení o geoblockingu implementuje a tím nejdůležitějším, co přináší, je právní jistota, kterou zákazníci a obchodníci získají. Zároveň stanovuje, které orgány provádějí dozor nad dodržováním nařízení EU a jak vysoké budou sankce za jeho nedodržování. Konkrétně nařízení o geoblockingu určuje obchodní praktiky, které jsou nedovoleným zeměpisným blokováním.

Je zakázáno:

- blokování či omezování přístupu k on-line rozhraní obchodníka
- přesměrování zákazníka bez jeho souhlasu z verze určené pro jednu zemi na jinou verzi on-line rozhraní
- uplatňování rozdílných podmínek při prodeji zboží, pokud toto zboží není doručováno do členského státu zákazníka
- uplatňování rozdílných podmínek u služeb s elektronickým obsahem
- uplatňování rozdílných podmínek, pokud je služba poskytována v provozovně obchodníka nebo v místě, kde obchodník běžně působí diskriminace související s platbou.

Pro snazší orientaci v nových podmínkách MPO loni připravilo dokument „Nařízení o geoblockingu v otázkách a odpovědích,“ který najdete na webu ministerstva. Pro spotřebitele bude velkým přínosem to, že dodržování těchto zákazů bude snáze vynutitelné, dozorovat bude Česká obchodní inspekce, která bude mít i příslušné vynucovací pravomoci. Současně novela určuje pomocný orgán, který bude poskytovat spotřebitelům praktickou pomoc v případě sporu s obchodníkem. V ČR se zákazník může takto obrátit na Evropské spotřebitelské centrum.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama