Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2016 22:30:00

Kdy jsme se stali čínskou loutkou?

Kdy jsme se stali čínskou loutkou?

Když na konci února hlasoval pražský magistrát o schválení sesterské smlouvy s čínským Pekingem, asi nikdo nečekal, že by mohl vzniknout diplomatický skandál, který přeroste v samotný spor mezi politickou elitou.

Co se vlastně stalo? Pražské zastupitelstvo plánovalo stvrdit dlouho připravovanou dohodu o navázání spolupráce mezi Prahou a Pekingem. Obvykle tento proces nepředstavuje žádný problém, ale…

… to není tento případ. Čínská strana autoritativně prosadila bod, kterým Praha stvrzuje, že podporuje jednotnou politiku Číny a uznává Tchaj-wan za nedílnou součást čínského území. Nikoho z nás asi nepřekvapí, jak samotné hlasování znervóznilo české miliardáře a finanční skupiny. Ti se obávali, že v případě neschválení memoranda padnou i jejich předjednané obchody s čínskými partnery nebo přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem/Šanghají.

Sporný bod, týkající se jednotné Číny, stál za tím, že dohoda neprošla úterním hlasováním. Nebyl by to Miloš Zeman, aby se do této věci nevložil a nepřispěchal s vlastní kritikou. Prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka do medií vzkázal: „Je to hloupé, to je pravicové.“ O celé věci se hlasovalo znovu a tentokrát již pražské zastupitelstvo dohodu přijalo.

Bohužel osobně jsem zklamaný z toho, že strach ze ztráty ekonomických benefitů zvítězil nad rozumem. Myslím si, že tato očividně politická prohlášení nepatří do takovýchto dokumentů, díky kterým Čína zvyšuje svůj vliv nejen u nás, ale po celém světě.

Celý problém má dvě roviny, jednak právní a jednak lidskou. Tedy kromě toho, že tato kompetence je podle Ústavy ČR výlučně svěřena do rukou vlády, a tudíž by se pražské zastupitelstvo v této věci nemělo vyjadřovat, neměli bychom zapomínat na vlastní minulost a ztrácet jisté „lidské pochopení“. Čína je dlouhodobě kritizována za porušování lidských práv, stejně tak můžeme diskutovat o legitimním vztahu mezi Čínou a Tchaj-wanem.

Proto nesouhlasím s prezidentem Zemanem, ani s postojem Prahy, která se servilně kloní Číně. Praha podlehla vnějšímu tlaku a nechala se „natlačit“, aby do memoranda dala prohlášení o jednotné Číně. Nejen my v Pardubicích, ale i v ostatních městech, každoročně vyvěšujeme tibetskou vlajku, jako projev podpory.

Jsem za to rád a vždycky to budu podporovat!

Martin Kolovratník

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama