Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2023 14:59:00

Lávka na Duklu už stojí na svém místě, zbývá dodělat poslední práce

Lávka na Duklu už stojí na svém místě, zbývá dodělat poslední práce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dostavbě pardubické lávky.

Za dva měsíce nás čekají Vánoce. S mírnou nadsázkou ale můžeme říct, že do Pardubic dorazily už nyní. Po desítkách let čekání se pardubičtí konečně dočkali a lávka propojující sídliště Dukla s nádražím stojí v celé délce na svém místě. Stavbaři na straně autobusového terminálu usadili poslední dva díly tubusové konstrukce. Vše tak nasvědčuje tomu, že lávka začne dle plánu sloužit obyvatelům do května příštího roku.

Skvělá zpráva, která je důvodem k radosti. Nyní, když už jsme na konci pomyslného příběhu s lávkou, vše vypadá jednoduše. Dovolím si ale připomenout, že lávka se nerodila lehce. Lávku slibovali politici dlouhá léta. Jediné, co ale pro její realizaci politici udělali, byly sloupy stojící mezi kolejemi. Tím vlastně veškerá snaha na dlouhé roky skončila.

Hnutí ANO se ale s tímto přístupem nesmířilo a celý projekt si vzalo za svůj. Díky týmové práci v čele s tehdejším primátorem Martinem Charvátem se nám postupně podařilo přípravy posouvat a konečně jim dát skutečnou podobu. První velkou překážkou bylo nalezení shody na tom, zda máme postavit lávku nebo podchod.

Výsledek je dnes již jasný, ale dovolím si připomenout, že v neprospěch podchodu mluvily především vyšší náklady. Tubus byl vyroben podle návrhu architekta Milana Košaře. Celkově nadchod měří necelých 300 metrů, přemostění spojí všechna nástupiště a končit bude v ulici K Vápence.

Jakmile se podařilo nalézt shodu, mohli jsme postoupit k řešení další důležité otázky, a to kdo lávku zaplatí. Náklady na realizaci lávky dosahují řádu desítek milionů korun, které si město nemohlo dovolit zaplatit ze svého rozpočtu.

Z tohoto důvodu jsme nejdříve ohlíželi po evropských dotacích, nicméně nakonec se nám podařilo vyjednat se Správou železnic a Ministerstvem dopravy mnohem výhodnější způsob financování.

Náklady na lávku byly zahrnuty do modernizace Železničního uzlu Pardubice a město se podílí na spolufinancování pouze v řádu jednotek milionů korun.

Z dnešního pohledu se může zdát vše jednoduše, ale cesta k realizaci byla opravdu dlouhá, trnitá a plná problémů. Považuji proto lávku za úspěch hnutí ANO a jasný důkaz toho, že my sliby plníme. 

Věřme, že poslední úkoly pro stavaře nebudou příliš složité a že se na jaře roku 2024 dočkáme předání do provozu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama