Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2023 14:07:00

Paní ministryně Černochová má být profesionál, je to šéfka silového rezortu

Paní ministryně Černochová má být profesionál, je to šéfka silového rezortu

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 12. října 2023 – reakce na diskusi k interpelaci ministryně Černochové k zveřejněnému tweetu po dopadu raket na polské území

 Tak já v tomhle slově už jsem nechtěl využívat tu faktickou poznámku a řádnou přihlášku. Avizuji, že budu žádat návrh na nesouhlas s odpovědí na tu interpelaci. (Gong, nesrozumitelné.) ... paní ministryně po mně ještě bude chtít reagovat nebo ne. Ale za sebe jako autora té interpelace se pokusím rychle shrnout reakce na vás, kolegyně, kolegové. Nejdříve na pana poslance Bělobrádka. Já za sebe, aspoň, tak jsem tu interpelaci formuloval, tak jak to téma vidím, neřeším naše vyjadřování tady vůči sobě, tu formu, o které mluvíte. My i vy to uneseme, od toho tady jsme. A jsme profesionálové a máme na to koneckonců imunitu a tak dál a tak dál.

Já přece řeším obsah, obsah toho vyjádření paní ministryně, který byl veřejný a šel vůči silovým složkám, vůči našim partnerům, NATO, vůči občanům České republiky. Takže tady se s vámi neshodnu. Směrem k panu poslanci Žáčkovi. Možná překvapím, jemu děkuji za to vystoupení. A je to normální, nemáme s tím problém, každý jsme odborníkem na něco, proto jsem to tady řekl. Ale pane poslanče, vlastně ten váš argument, který jste řekl, nahrává mně.

Vy jste přesně a dobře, správně, díky za to, popsal, že je to citlivé, že ty státy NATO spojenci, velmi pečlivě, velmi opatrně vyhodnocují s vědomím, že zkrátka je to munice ruské nebo sovětské provenience a že se v tom území pohybuje, vyskytuje, dopadá a že je potřeba nejdříve uváženě, s chladnou hlavou vyhodnotit trajektorii té střely, té dráhy, pak teprve dělat nějaký závěr. A o tom celém ta moje interpelace, ten nesouhlas a to varování je, že zkrátka paní ministryně Černochová takhle s chladnou hlavou nepostupovala. Tak to zkrátka v tom listopadu loňského roku v tom Tweetu bylo.

A jakkoliv bych to mohl lidsky pochopit, tak zkrátka paní ministryně Černochová má být profesionál, je to šéfka silového rezortu. V jejích rukou a na jejím vyjádření leží v ten moment velmi citlivá a velmi klíčová rozhodnutí spojenců Severoatlantické aliance. Já jsem prostě hluboce přesvědčen o tom, že ten Tweet nebyl správně formulovaný a že byl přehnaný a hrozil, byl už téměř na hranici toho, že může spustit něco mnohem většího, co bychom nechtěli. Proto budu žádat podle § 112 odst. 5 o vyslovení nesouhlasu s odpovědí na tuto písemnou interpelaci.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama