Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2022 13:39:00

Reálně hrozí, že navržená rekodifikace zastaví stavební řízení v celé republice

Reálně hrozí, že navržená rekodifikace zastaví stavební řízení v celé republice

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 29. dubna 2022 k návrhu novely stavebního zákona

 Dobrý den, dobré dopoledne.

Nevím, my asi mluvíme každý jiným jazykem o stejných věcech, ale jiným jazykem. Já jsem tedy byl optimista a začínám být pesimista, že, pane ministře, přes pana předsedajícího, tu řeč prostě nenajdeme, že se neshodneme.

Vy jste teď říkal: Nemám rád, když se citují e-maily, když se citují nějaké korespondence. Mně zase píšou jiní lidé. Ale to, co vy jste zmínil jako ilustrační příklad, mě hrozně zaujalo - architekti, zástupci pražského IPRu, velkých měst, no ti píšou a komunikují i s námi a komunikovali i před rokem, takže vy jste tady ilustračně zmínil věc, kterou my chceme řešit taky. A ano čtyři městské artikuly, posílení samospráv v roli územního plánování.

Vždyť to přece byly pozměňovací návrhy, které jsme tu měli připraveny, které, vzpomeňte si na tu dlouhou proceduru loni v květnu, jsme tady zkoušeli prosadit, prohlasovat. A já už jsem to říkal v tom prvním čtení, bohužel bylo to asi ovlivněno tou nervozitou politickou, tím finále, tou obsáhlostí celé rekodifikace. A je dobré, že tohle tady zaznívá. Nebyla to novela, ale opravdu rekodifikace celého systému, a zkrátka už se nenašlo dost hlasů. Tak ale vidíte, to přece není argument pro vás proti nám nebo pro nás proti vám, to je věc, na které se můžeme shodnout. Ale nad tím - nad tím je ta jiná věc. Znovu trpělivě opakujeme a říkáme, prosím, nedělejte to, neničte tu rekodifikaci, neničte ten systém, tak jak je nastaven.

Mluvil jste o té anketě, trochu jste ji relativizoval, tak já si to dovolím tady pro diváky upřesnit a trochu vysvětlit. Ta anketa má dvě kola. V tom prvním kole je skupina nominujících, skupina odborníků, kteří vybírají z těch zákonných norem. Jsou jich nízké desítky - dvacet, pětadvacet lidí. A teď pozor, je tam místopředsedkyně Nejvyššího správního soudu, jsou tam zástupci Svazu měst a obcí, je tam zástupce Transparency International, ekonomičtí novináři, právníci. To nejsou nějací - to občas z vaší strany slyším - lobbisté developerů nebo Hospodářské komory. Tam jsou i zástupci těch jednotlivých hráčů, nejen tedy na stavebním trhu, ale obecně v té veřejné správě. Oni vybírali z 533 norem. 533 norem loni vyšlo ve Sbírce zákonů a oni vybrali 5 finalistů.

Tak přece už to si myslím, že je jistý impuls, jistá ukázka toho, že asi ta - a znovu opakuji - rekodifikace, tak jak jsme ji nastavili, jak jsme ji nakonec, a zase to podtrhnu, 106 hlasy - 106 hlasy tady ve Sněmovně přijali, že je dobrá. Už i kdyby byla na pátém místě, tak si myslím, že je to velký úspěch a velký silný vzkaz pro vás, ať se tady do té demontáže, do toho rozebírání přece proboha nepouštíte. A pak tedy už byla ona anketa - 67 %. OK, také budu korektní. Neznám přesná čísla těch hlasujících, jestli to byly nízké stovky nebo tisíce hlasů a je to jedno, nezdržujme se tím.

Já vás na úvod svého vystoupení znovu trpělivě chci varovat, abyste se do té cesty, kterou tady navrhujete, nepouštěli. Já jsem připravil, a budu o tom mluvit teď v obecné rozpravě, pozměňovací návrh, ke kterému se pochopitelně pak přihlásím. Když jsme identifikovali, tak jak jste to tu popsal, že toto je tedy novela odkládací, že posouváte tu rekodifikaci z příštího 1. července 2023 o rok dále, tak - a já nevím, jestli záměrně, omylem nebo v rychlosti - jste na něco zapomněli. Zapomněli jste na to, že v tom loňském roce to byly dva tisky, a ta rekodifikace opravdu byly dva související tisky - jednak zcela nový stavební zákon, já to musím prostě říct, vysvětlit a zopakovat znova, a druhý tisk 1009 byla změna více než 50 jiných zákonů.

Vy jste teď v čase tady tím, co projednáváme, cukli tou tisíc osmičkou, tím tiskem 1008 o rok, ale vůbec nic jste neudělali u těch ostatních. A jsem rád, že tady je přítomen a naslouchá váš resortní nebo váš politický kolega a kolega z vlády pan ministr Michal Šalomoun. On to psal, LRV to psala ve svém stanovisku tady k té novele, že hrozí výkladové nejasnosti, že od 1. července 2023 hrozí problémy, že se ta stavební povolení nebudou vydávat, anebo budou všechna napadnutelná. Úředníci nebudou vědět, podle čeho pracovat.

Zaznamenal jsem někde v těch mediálních vystoupeních, že na to máte odpověď. Konec konců můžete sám za malou chvíli říct, vždyť přece tohle není ta velká nebo věcná novela, to je ta odkládací a my to za rok dopracujeme, my to za rok stihneme a toho 1. července 2023 budeme mít hotové i ty změny navazujících zákonů. Ale prosím, pane ministře, kdybychom tahle slova slyšeli loni v prosinci, kdyby platilo to, co jste říkal se svými kolegy ve volební kampani: my to změníme, my jsme připraveni, my máme vše vymyšleno, tak budu OK, tak na to máte rok, rok a půl, ale teď jsme v květnu 2022. Vy na to máte, dobře, rok a kousek, ale je před námi léto, jsou před námi problémy, které nás tady zasekají, ať ty kontroverzní body z příštího týdne, tak problémy kolem Ukrajiny. Věřme, že už třeba ne další problémy kolem covidu.

Opravdu reálně hrozí, ne že ta námi navržená rekodifikace zastaví celé stavební řízení v České republice a třeba včetně infrastrukturních staveb týkajících se rezortu dopravy, ale že tato vaše změna, toto vaše odkládání zákona, to bude to, co to zastaví. A my bychom možná škodolibě s Klárou Dostálovou a kolegy mohli říct, tak jsme to tady odlehčili, dali jsme vám diplom, udělali jsme si z toho legraci a necháme ho, ať si nabije - jsem na půdě Sněmovny - ústa a vykoupe se v tom. Ale my to nechceme, není to v našem zájmu, abychom vás tady za rok, za rok a půl nachytávali, jak velkou chybu jste udělal.

Takže tady teď v tom mém prvním vystoupení, já dám prostor dalším kolegům, o opravdu znovu varuji, odkazuji se na slova Michala Šalomouna, odkazuji se na vyjádření advokáta Pavla Černého ze společnosti Frank Bold Advokáti. Opět, žádní developeři, žádná komora. Pavel Černý říká: Změnit celý zákon je špatně. V předvečer hlasování se bojíme, že lidé, firmy, státní investoři, kraje, obce nebudou vědět, kam pro stavební povolení jít, a v praxi může ta novela vyvolat velké zmatky. Prosím, moc prosím, pamatujte na to.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama