Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2020 18:28:00

Skoncujme s vývozem levného dřeva. Máme plán

Skoncujme s vývozem levného dřeva. Máme plán

Komentář na facebookovém profilu k vývozu dřeva

Skoncujme s vývozem levného dřeva! Máme plán, jak naplno využít jeho přidanou hodnotu.

Jsem toho názoru, že dřevo z našich lesů by se mělo v maximální míře zpracovávat a využít tam, kde vyrostlo. Mělo by se myslet globálně, ale jednat lokálně. Český průmysl má v tomto směru velký potenciál. Je potřeba ho více využívat i ve stavebnictví. Nové technologie výstavby domů a nově technologicky upravené dřevěné konstrukce a materiál k tomu dokonce vybízí. Málokdo také ví, že vlastnosti dřeva v pevnosti a odolnosti při požárech budov jsou daleko vyšší, než když třeba hoří dům z ocelových konstrukcí.

Inspirujme se v zahraničí! Řada vyspělých států zvyšuje podíl dřeva na výstavbě budov. Například naši jižní sousedé ve Vídni postavili tzv. HOHO dům, jehož výška je „neuvěřitelných“ 84 m. Podle mě je to skvělé, když si uvědomíte, že dřevo je hlavní stavební surovinou. V Evropě se přitom staví další a další budovy ze dřeva a pravděpodobně brzy tuto výšku překonají.

Není to ale jediný příklad, který mohu zmínit. V loňském roce jsem byl například ve Finsku. Viděl jsem to na vlastní oči. Neskutečné stavby a téměř celé postavené ze dřeva. Nevím, zda z vás někdo byl v takovéto budově, ale na mne působí uklidňujícím dojmem. Fakt se v něm cítím dobře. Ti, kteří bydlí v roubenkách apod., to jistě znají. Sami by mohli vyprávět.

Výstavbu ze dřeva chci podpořit i v našem Pardubickém kraji a jsem jednoznačně pro, aby u nás vznikla vůbec první výšková budovu v Česku, ve které bude dřevo hlavním stavebním materiálem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama