Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.08.2017 11:07:42 - poli

volební systém

Proč nejste pro změnu volebního systému, který jednoznačně znevýhodňuje koaliční spolupráci? Není lepší, když by kandidovalo míň stran? Proč pro koalice nesnížíte volební práh? Jinak totiž nemá smysl ji uzavírat. Lidovci jsou pro. Proč je nikdo nepodpoří? Vždyť to tak u nás dřív fungovalo a funguje i jinde

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2017 12:44:32 - Ing. Martin Kolovratník
 Dobrý den,


Česká republika patří mezi státy, které využívají proporční volební systém. Tento systém má celou řadu pozitivních, ale i negativních aspektů. Jeho velkou výhodou je bezesporu vlastnost, díky které dochází k relativně přesnému odrazu názorového rozložení ve společnosti. Na druhou stranu je tato vlastnost i jeho nevýhodou, protože obecně platí, že s rostoucím počtem politických subjektů v zákonodárném sboru, klesá jeho efektivita a stabilita. Tento fakt je částečně eliminován právě volební klauzulí, díky které mohou být zvoleny pouze relevantní politické síly. A jinak tomu není v případě volebních koalicí. Může se totiž stát, že předvolební spolupráce bude fungovat pouze pro účely voleb a jakmile dojde ke zvolení, subjekt se rozpadne. Jedná se o „jakési“ obchází volebního kvóra. Tento fakt je nebezpečný, protože dochází k politické polarizaci a v konečném důsledku může vést k nefunkčnímu a neakceschopnému zákonodárnému sboru. Vzniklá situace pak může vyústit v lepším případě skončit v politickou krizí, v tom horším v předčasnými volbami, které ovšem nemusí onu krizi vyřešit. Osobně se navíc kloním spíše k posílení většinových prvků, například volební bonus pro vítěze voleb. Ten vede nejen ke skutečné možnosti prosadit vlastní program, ale zároveň i k větší odpovědnosti před voliči. Politici se budou těžkou na někoho vymlouvat, když měli skutečnost příležitost prosadit své myšlenky.