Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2013 17:40:41

Ambasáda se do Jeruzaléma v dohledné době nepřesune

Ambasáda se do Jeruzaléma v dohledné době nepřesune

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Hradce Králové prohlásil, že by si přál, aby se česká ambasáda v Izraeli přesunula z Tel Avivu do Jeruzaléma. Nyní se k tomu vyjadřuje kdekdo a reakce vesměs nejsou pozitivní.

 Vyjádření na jednu stranu změkčují zodpovědní představitelé Hradu, vymezil se proti němu i premiér Jiří Rusnok a ministr zahraničí Jan Kohout.

Z praktického hlediska se samozřejmě takový přesun ambasády nedá v blízké době předpokládat, dokud nebude vyřešen izraelsko-palestinský konflikt. Žádný stát dosud nemá v Jeruzalémě své zastoupení na úrovni velvyslanectví, několik zemí zde má konzuláty, jejichž funkcí není zastupovat, ale pomáhat řešit konzulární problémy svých občanů. Zřejmě tak šlo od prezidenta především o vstřícné gesto před návštěvou Izraele, které zamotalo hlavu jeho spolupracovníkům.

Toto prohlášení však vyvolalo značné vzrušení nejen mezi představiteli české politické scény, ale také mezi představiteli arabských zemí v ČR. Žádný praktický dopad to mít nebude, ambasáda se podle mého názoru jen tak nepřesune.

Domnívám se však, že to může na nějakou dobu ztížit české snahy o lepší ekonomické prosazení v arabských zemích. Navíc je pikantní, že arabští velvyslanci měli dlouho plánovanou schůzku s Milošem Zemanem, která vyšla jen dva dny po jeho prohlášení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama