Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2014 16:00:16

Historie není černobílá

Historie není černobílá

Před pár dny jsem nechal v tisku publikovat tiskové prohlášení, ve kterém jsem reagoval na vyjádření Tomia Okamury k romskému táboru v Letech. V něm jsem odmítl za svoji osobu veškeré projevy xenofobie, rasismu nebo politického extremismu.

Záležitost však není zdaleka jen černobílá.

Chtěl bych připomenout, že problém statutu tohoto tábora řešil již také soud. Petr Uhl žaloval v identické záležitosti Miloslava Ransdorfa. Podle mých informací žalobce tento spor prohrál.


Dalším momentem, který by neměl být v souvislosti s táborem v Letech opomenut,  je také to,  kdo, kdy a za jakým účelem zřízení tohoto, zprvu pracovního tábora, na jihu Čech inicioval.  


Jeho historii detailně  zpracoval například v knize Bouře, která byla u nás již dvakrát vydána, americký autor Paul Polanský. K jejímu opětovnému vydání  bývalý místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) týdeníku The Prague Post tehdy řekl, že obvinění, která Polansky vznesl, je nutné vzít vážně: "Jestliže to, co Polansky říká, je pravda, (Schwarzenberg) bude muset s něčím přijít a usmířit se se svojí minulostí."



Navrhuji proto, abychom vyzvali historiky, aby konečně podali k táboru v Letech jednoznačný, definitivní výklad, aby se zamezilo jakýmkoli dalším polemikám a spekulacím týkajících se této velice citlivé a smutné kapitoly naší historie.  


A závěrem bych chtěl poprosit všechny politiky a novináře aby přestali zneužívat  tohoto tragického příběhu k podpásové předvolební kampani. Je mně z toho dílem smutno, a větším dílem nevolno!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama