Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2014 15:47:39

Jak je to s budoucí imigrací do České republiky?

Jak je to s budoucí imigrací do České republiky?

Na základě reakcí a komentářů, které mi přicházejí, bych rád upřesnil své příspěvky k tématu imigrace do České republiky, proto mi dovolte se ještě potřetí vyjádřit.

Pečlivě jsem sledoval nedělní televizní vystoupení ministra Chovance k tématu imigrace. A kromě návrhu na referendum o syrských uprchlících, které zaujalo všechna média, v něm postřehl i řadu dalších bodů, zasluhujících si pozornost.

Jako poslanec za hnutí Úsvit považuji referendum za jeden z nejúčinnějších nástrojů demokracie, který by se mohl uplatnit i v této otázce. Muselo by ovšem rozhodovat pouze o zásadní otázce - imigranti ano či ne, případně za jakých podmínek. Určitě nemůže být použito při rozhodování o uprchlících z konkrétní země. Nemůže to být nástroj rozhodování o konkrétních běžencích. A z tohoto pohledu je představa, kterou prezentoval pan ministr, nesystémová. Toto musí rozhodovat vláda, která musí zvážit všechny informace, které má k tomu k dispozici. Veřejnost nemá možnost zachytit všechny tyto informace, nehledě k tomu, že některé z nich mohou být v režimu utajení.

Již jsem napsal, že se dřív nebo později musíme imigrantům otevřít. Důvody jsou především demografické, ekonomické a další. A k tomu musíme mít jasno, koho chceme v zemi přijmout a odpovídajícím způsobem se na to také připravit. Nejen materiálně, ale třeba i legislativně. Pan ministr opakoval asi desetkrát, že musíme být obezřetní, a mluvil o tom, že jsme připraveni přijmout několik stovek běženců, s čímž se dá souhlasit.


Pan ministr ale podle mě zapomněl zmínit jedno z hlavních rizik, které s imigrací může být spojeno. A tím je, velmi pravděpodobně, zásadní pnutí v české společnosti. Uvědomme si, že v naší republice nemáme žádnou zásadní zkušenost ani s kolonialismem, ani s vlnami přistěhovalců, které v šedesátých letech dorazily do západní Evropy, ani s dalšími vlnami migrace. Proto se obávám, že česká společnost vůbec není připravena na to, že se tu v masovějším měřítku objeví lidé jiných kultur. Takže my musíme připravit nejen uprchlické tábory nebo zákony, ale musíme na to připravit i společnost. A to bude náročné i časově, protože Češi si musí uvědomit, že bez imigrace to v této zemi dál nepůjde.


Jako memento si můžeme vzít současnou západní Evropu, kde pravidelně hoří předměstí velkých měst a odehrávají se tam bouřlivé střety s přistěhovalci. A to například ve Francii společnost určitě byla na imigranty připravena lépe, díky své historii, než jsme teď my.

Proto musí být v následujících měsících a letech imigrace především zásadním tématem debaty, a to jak politické, tak především veřejné.


Z vystoupení pana ministra jsem však získal ještě jeden dojem, který ve mně vyvolává trochu obavy. Mám totiž pocit, že referendum má být jenom určitou obezličkou, která má potvrdit a dát silný mandát něčemu, v co se již vláda zavázala v Bruselu. V mnoha pramenech už totiž zaznělo, že jsme se už zavázali, že si ty přistěhovalce vezmeme. Samozřejmě to tak být nemusí, ale z mnoha náznaků jsem tento dojem skutečně získal.


Velmi mě v minulém týdnu zaujalo, jak se k imigraci postavil britský premiér David Cameron. Nelíbí se mi samozřejmě, že tím budou postižení občané EU včetně nás, ale na druhou stranu oceňuji, že se chová jako představitel suverénní země, a ne jako vazal Bruselu. Každá země musí sama nejlépe vědět, co je pro ni dobré a co si může dovolit. Konkrétně návrh, že imigranti musí pracovat, aby se stali součástí sociálního systému, je přesný opak toho, co jsme si uzákonili my, a sice že po šesti měsících práce má imigrant nárok na veškeré sociální dávky, včetně jeho rodinných příslušníků. Britský přístup mi přijde mnohem spravedlivější.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama