Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2013 18:06:14

Neštěstí u Lampedusy je důsledkem situace v Libyi

Neštěstí u Lampedusy je důsledkem situace v Libyi

U břehů italského ostrova Lampedusa havarovala loď s 500 běženci, zachránila se jich zřejmě jen třetina. Je to samozřejmě hrozná tragédie, ale myslím, že bychom se spíše měli zaměřit na její skutečné příčiny, což je hlavně situace v Libyi.

 Intervence proti Muammaru Kaddáfímu způsobila v zemi chaos, který Západ nyní neumí zastavit. Nepochybuji o tom, že Kaddáfí byl diktátor, vrah a strůjce mnoha teroristických akcí (ale také oblíbenec evropských lídrů), na druhou stranu ale hrál také významnou stabilizační roli na severu afrického kontinentu. Zajišťoval mimo jiné relativně vysoký životní standard všem Libyjcům a jeho režim byl současně hrází proti nekontrolované imigraci z „černé Afriky“ do jižní Evropy.

Ostrov Lampedusa se stal středobodem zájmu imigrantů právě v průběhu arabského jara a po vypuknutí bojů proti Kaddáfímu v Libyi.

Konflikt v Libyi je pro Evropany jiný než ty, které se odehrály v minulosti v Afghánistánu či Iráku, které jsou tisíce kilometrů daleko. Je vzdálený jen pár set kilometrů od jižní hranice Evropy a ovlivňuje mnohem více život nás všech bez výjimek. 

Libyjskému establishmentu se přes veškerou snahu a podporu Západu dlouhodobě nedaří kontrolovat území země, a proto nelze vyloučit další eskalaci sektářského násilí a z něj plynoucí další pokusy nešťastníků dostat se z libyjského pekla na evropský kontinent.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama