Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2013 19:08:58

O zasloužení letošní Nobelovy ceny míru se dá pochybovat

O zasloužení letošní Nobelovy ceny míru se dá pochybovat

Letošní Nobelovu cenu míru získala Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Po loňském kontroverzním udělení ceny Evropské unii je to další organizace.

 Letošní ocenění ostře kritizují odpůrci syrského režimu a tvrdí, že udělení ceny je výsměchem obětem syrských chemických útoků. Podle nich v podstatě norský Nobelův výbor ocenil syrského prezidenta Bašára Asada.

Nobelova cena míru je tradičně nejkontroverznější z Nobelových cen. Kromě sporů o zásluhách nominovaných a oceněných osobností, které jsou běžné i u všech ostatních cen, se vyskytlo několik případů, kdy ocenění některých konkrétních osob vyvolalo morální pobouření veřejnosti.

Největší protesty propukly v roce 1994 po ocenění Jásira Arafata, palestinského politika podezřelého ze spolupráce s teroristy, kdy na protest proti tomu odstoupila část členů výboru, který ceny uděluje. Další kritiku přineslo například udělení ceny v roce 2009 Baracku Obamovi.

Podle mého názoru by Nobelova cena měla oceňovat především vynikající dlouhodobé počínání a výsledky osob a jenom velmi výjimečně organizací. V tomto případě, kdy samotná OPCW existuje teprve 16 let a o výsledcích její práce je tolik kontroverzních diskusí, se o tom dá s velkou pravděpodobností pochybovat.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/milansarapatka.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama