Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2014 15:14:00

Pětka pro Českou republiku- priority pro každého občana

Pětka pro Českou republiku- priority pro každého občana

Hnutí Úsvit uspořádalo o víkendu svou první ideovou konferenci. Nebyl to rozhodně obvyklý stranický sjezd, kde se počítají delegáti a v barech pečou účelové koalice.

Všichni delegáti zde debatovali výhradně o budoucnosti České republiky a výzvách, které před námi stojí.

Závěrečný dokument, který konference schválila, nese název Pětka pro Českou republiku. Pětka v tomto případě znamenala pět závěrečných bodů. Všechny vycházely z úspěšného volebního programu, se kterým se Úsvitu vloni podařilo postoupit do Poslanecké sněmovny.

První bod potvrdil základní vizi hnutí Úsvit, kterou jsme původně měli i ve svém názvu- přímou demokracii. Někteří se nám a to už dokonce vysmívají, ale konference ukázala, že sympatizanti hnutí jsou skutečně hluboce přesvědčeni, že přímá demokracie představuje cestu z všeobecné krize, do které Česká republika zabředla.

„Tuto krizi vyvolala praxe politických stran, které zdegenerovaly na nástroj ovládání veřejného majetku. V praktické politice není rozdíl mezi levicí a pravicí. Úsvit přímé demokracie je v zásadní opozici proti takovému chápání demokracie,“ píše se v usnesení. Politici by měli být ze svých skutků odpovědní a občané by měli mít možnost projevit svůj názor závazně i jinak, než vhozením lístku do urny.

Druhým bodem je požadavek na návrat práva, bez kterého není skutečné svobody. To pociťujeme obzvlášť v této zemi, kde v poslední době lidé ztrácí důvěru ve vymahatelnost práva a šíří se představa, že právo je jakési zboží, dostupné za peníze, ovšem tak horentní, že na něj drtivá většina národa nemá. Díky tomu se lidé stávali oběťmi podvodníků a lichvářů. Programem Úsvitu je návrat spravedlnosti, ale také odpovědnosti a morálky. Jen občanská odpovědnost je totiž předpokladem skutečné svobody občanů, na čemž se mimochodem shodují i významní světoví myslitelé, kterých se ctitelé bezprávné džungle rádi dovolávají.

Konec rozkrádání daní občanů je třetím cílem Úsvitu. Současný model, kdy jsou plátci daní, ať zaměstnanci nebo živnostníci, ždímáni, aby se měli dobře ti, kteří balík veřejných peněz následně přerozdělují, je neudržitelný. Jak hluboko jsme klesli, ukazuje zoufalá snaha politické reprezentace po zablokování služebního zákona. Hnutí Úsvit stále považuje za nejlepší řešení maximálně efektivní veřejnou správu, prováděnou odpolitizovaným státním aparátem. Je na straně těch, kteří pracují, podnikají a vytvářejí hodnoty.

Úsvit chce pro Českou republiku mír a bezpečí. Už proto podporuje mírové řešení současné občanské války na Ukrajině, a odmítá prohlubování nepřátelství s Ruskem. Za mnohem větší nebezpečí považuje nárůst extrémního islamismu. Nechce vraždící náboženské fanatiky i u nás a za nejrozumnější nástroj považuje zpřísnění imigrační politiky.

Poslední závěr ideové konference se týká spíše vnitřního fungování Úsvitu. K dosažení našich cílů je nezbytně nutné vytvořit efektivní organizační strukturu hnutí, která umožní efektivní komunikaci s veřejností, na které si tolik zakládáme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama