Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2014 18:55:41

Žádost Ukrajiny o vstup do NATO

Žádost Ukrajiny o vstup do NATO

Myslím si, že iniciativu ukrajinské vlády ohledně vstupu do NATO nelze vnímat jinak, než jako pouhé politické gesto namířené na vnitropolitickou ukrajinskou scénu.

Jak NATO tak i Evropská unie jsou organizacemi, jejichž činnost se řídí přísnými pravidly. Stejně tak má pevná pravidla  i proces vstupu případného nového člena do těchto organizací (sami jsme tato pravidla před nedávnem museli plnit). Jedná se o proces dlouhodobý, během kterého je kandidát povinen splnit mnoho obtížných kritérií.

Jsem zcela přesvědčen o tom, že v současné době není Ukrajina schopná splnit ani minimum z těchto podmínek nutných ke vstupu jak do NATO tak do EU, a čeká ji ještě velmi dlouhá cesta, v horizontu možná desítek let.

Co se dále týká vstupu Ukrajiny do organizace NATO, domnívám se, že pokud by k němu mělo v budoucnosti vůbec kdy dojít, mělo by se tak stát v rámci širokého konsenzu, případně v rámci nějakého nového evropského bezpečnostního systému, za účasti Ruska. Nedokážu si totiž představit, že by se za současné situace Rusko jen tak smířilo (vstupem Ukrajiny) s posunutím hranic  NATO o 1500 km směrem na východ.

V opačném případě považuji za výhodnější, aby Ukrajina nebyla organizovaná v žádném z vojenských bloků a tvořila tak prostor, který by země NATO a Rusko odděloval a pro Ukrajinu by byl výhodnější neutrální statut. Příkladem může být například statut Finska během studené války ( a z velké části i dnes), které není členem žádného seskupení a vede se mu velmi dobře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama