Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.06.2014 15:10:19 - eda rybák

Islamisté útočí na Bagdád dotaz

Ale jak ze situace v Iráku ven? Amerika, která to vše spískala se stáhla. měla by se podle vás vrátit, nebo je třeba nechat BV vlastnímu osudu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2014 13:59:33 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.
Obávám se, že každý názor bude v této chvíli spekulativní. Je však zřejmé, že se jedná o zcela zásadní destabilizaci dosavadního uspořádání celého regionu Středního východu.

Kořeny konfliktu lze nalézt již před sto lety kdy se v průběhu 1. světové války dohodly Velká Británie a Francie o budoucím rozdělení vlivu na územích, která do té doby ovládalo Turecko. Při tomto dělení se tehdejší velmoci řídily svými imperiálními zájmy a nerespektovaly etnické ani náboženské, v průběhu staletí utvořené, rozdělení regionu. Výsledkem pak byly  uměle vytvořené státy, které dostaly do vínku nestabilitu.

Domnívám se, že se region Středního východu vrací do bodu "nula" a bude se dělit podle etnických a náboženských hranic. Prakticky to může znamenat, že na území Iráku, případně v okolních zemích,v blízké budoucnosti  vzniknou státy obývané Sunnity, Šiity a Kurdy.