Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.10.2014 10:12:16 - dubínek

Situace na Ukrajině

Myslíte si, že předčasné parlamentní volby na Ukrajině budou mít zásadní vliv na její budoucnost? A až skončí současná krize na Ukrajině, co myslíte, že bude pak? Vždyť už nyní je na tom Ukrajina ekonomicky velmi špatně

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.10.2014 8:57:28 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.
Co se týká perspektiv Ukrajiny po volbách, jsem hluboce přesvědčen o tom, že si tato země ještě zdaleka nesáhla na dno a situace, jak bezpečnostní tak ekonomická se dále zhorší.

Evropská Unie se sice nějakým způsobem bude snažit Ukrajině pomoci, ale z pohledu situace na Ukrajině bude tato pomoc zcela nedostatečná. Problémy Ukrajiny budou proto dlouhodobého charakteru.

Co se týká bezpečnostní situace, na východě Ukrajiny se toho již asi mnoho nestane. Separatistické provincie pravděpodobně zůstanou formálně ve svazku s Ukrajinou, ale budou žít svým vlastním životem a budou se ekonomicky orientovat na Rusko. Evropská Unie toto řešení za příslib  garancí dodávek ruského plynu na jednání v Minsku již prakticky akceptovala.

Podstatně vážnější nebezpečí na Ukrajině vidím ale v neschopností ukrajinské vlády kontrolovat ozbrojené skupiny v zemi, které čítají některé desítky, jiné ale až  tisíce ozbrojenců. Země se tak velmi rychle posouvá do pozice tzv. "Failed State", tj. země, kde vládnou jednotlivé ozbrojené skupiny, nikoli legálně ustavená vláda. Z tohoto pohledu se domnívám, že na situaci na Ukrajině nastávající volby podstatnější vliv mít nebudou.