Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2014 14:36:53 - adamickova

referendum

Jakou šanci dáváte schválení vašeho návrhu zákon o obecním referendu? Zatím se vám toho moc podařit neprosadilo. Nemyslíte, že je to tím, že jste tak odmítali jít do vlády? Čekala jsem, že tak budete nějakou spojnicí mezi vládou a opozicí, ale to nejste. Takže jak chcete se 14 poslanci něco prosadit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.08.2014 9:12:25 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.
Nejsem odborníkem na tuto problematiku, věnuji se především zahraniční politice a ekonomice.

Jsem však přesvědčen o tom, že právě referendum, má svoji roli zejména na obecní úrovni. Zde může tento prvek přímé demokracie v menších komunitách sehrát významnou roli při rozhodování o konkrétních zásadních věcech .

Co se týká vstupu či nevstupu do vlády, jsem toho názoru, že pro tak mladé hnutí jako byl Úsvit v době parlamentních voleb (cca 5 měsíců od založení) by vládní angažmá bylo příliš nebezpečné. Každá strana či hnutí by se před převzetím vládní odpovědnosti měla nejdříve stabilizovat a  vybudovat pevnou strukturu. Negativem je však samozřejmě omezená možnost prosazovat vlastní politiku. Kromě toho, byl jsem zvolen do parlamentu za Úsvit coby nestraník, nejsem tedy  jeho členem a na takto zásadní rozhodnutí mám jen omezený vliv. 

Milan Šarapatka