Ing. Mgr. Miroslav Poche

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2014 13:04:38

Ďábel se skrývá v detailech

Ďábel se skrývá v detailech

Minulý čtvrtek se europoslanci konečně vyslovili pro zrušení poplatků za roaming napříč členskými státy. A tedy proti tomu, aby člověka telefon či smska z dovolené domů nadobro zruinovala, jako to platilo až doposud.

Takže – konec roamingu je určitě dobrá zpráva! Evropská unie tak konečně také jednou šlápla na prsty monopolům a postavila se na stranu obyčejných lidí. Zastala se všech Evropanů před obohacováním telekomunikačních společností na náš účet.

To je od Evropy určitě chvályhodné. Bohužel, v minulosti se Evropa raději vždy šťourala v nesmyslech, než aby skutečně pomáhala. Evropská unie má totiž značné rezervy co do akceschopnosti. A hlasování na minulém čtvrtečním zasedání evropského parlamentu ukázalo, že v oblasti ochrany spotřebitele je  bohužel osmadvacítka zatím daleko za vysněným ideálem Ale snad se pomalu začíná blýskat na lepší časy. Protože jestli by něco Evropa určitě měla být – pak to je mocný spojenec běžných smrtelníků a spotřebitelů, proti bezohledným praktikám nadnárodních korporací .

Zrušení roamingových poplatků by mělo být zavedeno ve všech členských státech do konce příštího roku. Operátoři by pak měli účtovat poplatky za komunikaci ze zahraničí pouze v ojedinělých případech. Byla to právě Evropská unie, která započala před několika lety s kampaní proti těmto poplatkům. Dlouho však skutek utek. Přitom úplné zrušení těchto sazeb je logickým pokračování dlouhodobého procesu skutečného propojování Evropy. Při cestách po členských státech se však i nadále budeme jakožto unijní občané setkávat s bariérami, které nám tu a tam znovu připomenou, že si prozatím nejsme všichni zcela rovni, že se stále dělíme na tuzemce a turisty. Pokud se nyní spokojíme pouze se zrušením roamingových poplatků a nedáme si za cíl zboření všech bariér, bude tento stav přetrvávat navěky.

Přiznám se například, že při výběru hotovosti v zahraničí vždy trnu nad tím, kolik za tuto banální transakci mezi jindy čile spolu obchodujícími bankami jakožto koncový spotřebitel zaplatím. I proti těmto poplatkům by mělo být v tuto chvíli vedeno unijní úsilí. Nemluvě o mnoha dalších oblastech, ve kterých se přes pokračující evropskou integraci stále projevuje snaha nadnárodních korporací vydělat na existenci hranic za každou cenu.

Ďábel se často skrývá v detailech. V malých věcech, které často nejsou na první pohled zřejmé. Nyní bude potřeba ohlídat návaznou evropskou legislativu tak, aby formální zrušení roamingu si telekomunikační monopoly nevynahradily na nás někde jinde. A aby jen nedošlo k placení jejich mastných zisků z naší jedné, na místo druhé kapsy. Telekomunikační operátoři svůj boj za nesmyslně tučný profit na úkor zákazníků totiž rozhodně ještě nevzdaly.

A stejně tak je třeba se napřít do myriády dalších detailů, které mohou nám všem i zde u nás doma zlepšit život. Evropa totiž má smysl. Pro nás pro všechny. Jen se nad těmi detaily nesmí mávat rukou. Což se bohužel a doposud děje až moc často.

Věřím, že Evropská unie v příštím volebním období dokáže  z oblasti ochrany spotřebitele konečně udělat svoji primární prioritu.

Myslím, že nás bude více, kdo je přesvědčen, že Evropa to víc než potřebuje.

Autor je kandidátem sociální demokracie č. 4 pro volby do Evropského parlamentu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama