Ing. Michaela Opltová

  • STAN
  • Plzeňský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2022 17:14:00

Masivní rušení stavebních úřadů by snížilo dostupnost

Masivní rušení stavebních úřadů by snížilo dostupnost

Komentář na facebookovém profilu ke stavebnímu zákonu.

 Ze sněmovny: Zabránili jsme rušení stavebních úřadů.

Vláda schválila  novelu stavebního zákona a posílá ji do sněmovny. S kolegy ze Starostové a nezávislí STAN jsme moc rádi, že i díky diskuzi se zástupci samospráv jsme zachovali v rámci novely kompletní síť stavebních úřadů. Původně se počítalo s tím, že by se až polovina stavebních úřadů zrušila, což by bylo pro mnoho lidí především z menších obcí velmi nepříjemné.

Stávající vládní návrh novely umožňuje starostům, aby se sami rozhodli, zda chtějí nebo nechtějí ve své obci stavební úřad financovat. V okamžiku, kdy bude stavební řízení digitalizované, možná řada z nich dospěje k názoru, že úřad nepotřebují. Ale bude to jejich rozhodnutí, a tak je to podle nás správné.

Masivní rušení stavebních úřadů by snížilo dostupnost stavebního řízení v pro občany. Rušit se přitom měly především úřady například na hranicích krajů, kde je dostupnost různých služeb už dnes často špatná. Vedlo by to podle nás k prohlubování sociálních rozdílů mezi regiony. Jsem ráda, že se nám podařilo dosáhnout dohody a zabránit tomu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama