Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2016 11:17:40 - Brexit

Vystoupení z EU

Jak vůbec v praxi vypadá vystoupení státu z EU? Jak dlouho trvá? Co se musí změnit? A není třeba ještě šance, že by emoce opadly a VB v EU zůstala?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.06.2016 16:05:37 - Ing. Michaela Šojdrová
 Jak vypadá vystoupení z EU v praxi, zatím nevíme, jelikož k tomu nikdy nedošlo (stáhnutí Grónska z EHS v roce 1985 není možné považovat za plnohodnotné vystoupení členského státu). Podle evropského práva, konkrétně článku 50 Smlouvy o EU, nejdřív musí Spojené království oficiálně Evropské radě oznámit svůj úmysl vystoupit. Následně se spustí dvouletá lhůta na vyjednání podmínek vystoupení a případného následného vztahu EU a Británie. Tato lhůta může být jednomyslným rozhodnutím všech států Unie (se souhlasem Británie) prodloužena.

Jestli se nedojednají detailní podmínky rozvázání členství za 2 roky (a nedojde k prodloužení této lhůty), v den kdy, uběhnou dva roky od formálního oznámení o úmyslu vystoupit, přestane evropské právo pro Spojené království platit a Spojené království přestane být členem EU.

Jestli se podmínky dojednají, tyto budou mít podobu smlouvy (zbytku) EU se Spojeným královstvím, kterou budou schvalovat ministři států EU (bez Británie) v Radě tzv. superkvalifikovanou většinou (72% zemí reprezentujících alespoň 65% populace) a rovněž Evropský parlament.

Podle britského práva musí formální oznámení o úmyslu vystoupit z EU schválit britský parlament. Britská vláda následně informuje Evropskou radu, čímž se spustí oficiální proces na úrovni EU. Do té doby je otázka, co dál, plně v rukou Spojeného království - a tedy je teoreticky možnost, že parlament se rozhodne výsledky referenda nerespektovat. Podle mediálních vyjádření před i po referendu je však tato možnost nepravděpodobná. My v Evropském parlamentu doufáme, že se oficiální proces spustí co nejdřív, aby se předešlo dlouhému období nejistoty.