Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2014 22:49:33

Vyjadřuji podporu studentům v Británii

Vyjadřuji podporu studentům v Británii

Právo na vzdělávání, dle potřeb společnosti a schopností studenta, deklarovala celá řada lidskoprávních dokumentů. Přesto je toto právo neustále předmětem různých chytráctví, hledání cest jak toto právo obejít.

Zprvu bývá společnosti vnucováno nízké, údajně sociálně únosné školné, pokud možno ještě odložené. To poté, co je prosazeno, pak velmi rychle přestává být nízké nebo sociálně únosné a odloženost zůstane v tom, že si na něj můžete půjčit od bank a pak jim to vracet s vysokým úrokem, pokud tedy splníte požadavky banky na půjčku.

Taková situace je právě v Británii, kde školné dosahuje až 9 000 liber, tzn. přes 300 000 korun. To se pochopitelně celé řadě britských studentů nelíbí.

Devatenáctého listopadu, dva dny po Mezinárodním dnu studentstva a Dnu boje studentů za svobodu a demokracii, uspořádali britští studenti protest proti zvyšování školného. Podle BBC se protestu účastnily tisíce studentů, jedenáct z nich bylo uvězněno. Naše média tuto událost jako tradičně ignorovaly, možná některá věnovala trochu mikroprostoru.

Jak jsem již mnohokrát zdůrazňoval, vzdělání je nejen investicí do úspěchu jednotlivce, ale také významnou investicí pro společnost. Jakékoliv školné pak vytváří sociální síto, které tím, že omezuje vzdělání pro sociálně slabší studenty, škodí i společnosti. Proto jsem školné vždy jednoznačně odmítal.

Jako krajský zastupitel, člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost i jako bývalý student a zmocněnec petičního výboru petice SOS student proti školnému chci vyjádřit jednoznačnou podporu požadavkům britských studentů. Upřímně Britům přeji, aby ve svém odporu proti školnému vytrvali a podařilo se jim dosáhnout zrušení nebo aspoň snížení školného, i když jsem si jist, že to budou mít obrovsky těžké.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama