Ing. Milan Pour

  • ANO 2011
  • Milovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.03.2020 14:53:19 - Z. Výr

Myslíte, že je Parlament neakceschopný?

Dobrý den, pane inženýre. Považuji vás za rozummného člověka, a proto by mě zajímalo, co si myslíte o tom, že vaše strana chce omezit parlamentní demokracii? Přijde vám to šťastné a správné rozhodnutí? Ano, je krize, ale myslíte, že bude hůř? Vždyť ještě minulý týden Parlament zasedal a rozhodoval, byť v omezenm počtu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2020 11:41:59 - Ing. Milan Pour

Dobrý den,

Děkuji Vám za dotaz. Jsem přesvědčený o tom, že Parlament je i v nouzovém stavu akceschopný. Konkrétně to bylo vidět na konci března, kdy jsme v Poslanecké sněmovně potvrdili stav legislativní nouze a schválili balíček zákonů, který pomůže občanům zmírnit dopady pandemie koronaviru. A rovněž tento týden Poslanecká sněmovna zasedala opět v omezeném počtu poslanců dle klíče dohodnutého poslaneckými kluby a schválila prodloužení nouzového stavu a rovněž množství zákonů, které bylo třeba přijmout ve zrychleném režimu. Dnes tyto zákony následně projednává Senát.

Ale asi máte na mysli návrh ministra obrany, o němž média před asi 14 dny psala. Cílem tohoto dokumentu nebylo pokusem oslabit roli Parlamentu, ale doporučením mezirezortní odborné skupiny, jak řešit krizovou situaci. Odborníci plnili úkol vlády z roku 2015, přitom o přípravě řešení krizové situace se jednalo již v roce 2005. Odborníci zkoumali varianty, jak postupovat v krajní situaci, kdy by nebyla usnášeníschopný Parlament nebo vláda. Stát by měl mít stanoveny kompetence a být připraven na tyto hypotetické situace, které mohou nastat. Avšak načasování tohoto dokumentu k projednání na vládě bylo velmi nešťastné. Předseda vlády Andrej Babiš proto okamžitě nepřipustil projednání tohoto dokumentu. Je také třeba zdůraznit, že pokud by se v budoucnu projednávala novela ústavního zákona o bezpečnosti ČR, která by řešila krizové rozhodování v případě neakceschopného Parlamentu, tak by tuto ústavní novelu musela schválit třípětinová většina všech poslanců a třípětinová většina přítomných senátorů. To vidím jako určitou pojistku při zastoupení různých politických subjektů v obou komorách Parlamentu ČR.