Ing. Milan Pour

  • ANO 2011
  • Milovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.05.2019 16:56:34 - Evelínka

Potraviny

to přeci není vůbec o spotřebitelích, jak píšete. Ti totiž nemají možnost volby a údajně ji nemají ani řetězce, které kvalitní potraviny určené pro jiný trh objednat nemůžou. Kde je nějaká logika? Proč to nejde, když se máme mít podle EU všichni stejně dobře?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.05.2019 10:07:49 - Ing. Milan Pour
 Děkuji Vám za dotaz. Reagujete pravděpodobně na můj článek o dvojí kvalitě potravin ze 4. 5. 2019 uvedený v Parlamentních listech. V tomto článku uvádím, že se dvojí kvalitou potravin bude zabývat vláda v chystané novele o potravinách. Dále uvádím, že budeme tento zákon projednávat ve sněmovně a schválením tohoto zákona tak můžeme ochránit naše spotřebitele. A s tím souvisí můj další názor. Do té doby, než se tak v ČR stane, záleží na spotřebitelích, zda si výrobky s jiným složením výrobku než je tomu např. v Německu, budou kupovat. Už nyní je velká konkurence u mnohých výrobků, takže záleží na spotřebitelském chování, zda spotřebitel preferuje více kvalitu, složení výrobku, výrobce, obal, cenu výrobku či vnímá i reklamu při koupi výrobku. Zahraniční potravinářské řetězce působící na českém trhu a nabízející v hypermarketech a supermarketech české a zahraniční výrobky, vyvíjejí značný tlak na dodavatelské firmy. Obchodní vztahy mezi dodavateli a odběrateli řeší  zákon o významné tržní síle. Bohužel tento zákon je nevyvážený, je zde umožněn nejednoznačný výklad a chybí zde kvantitativní argumentace. Legislativa navíc nepřispěla ke snížení cen pro koncové zákazníky. Vliv na kvalitu potravin a strukturu trhu byl také nulový. Vágnost definic otevřel prostor pro subjektivní interpretaci zákona. Bude dle mého názoru  také potřebná novelizace tohoto zákona.