Ing Milan Richter

.
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2010 15:07:18

Ombudsman zaručí anonymitu

Ombudsman zaručí anonymitu

Stále více lidí se mě ptá, zda bude možno u protikorupčního ombudsmana podávat stížnosti anonymně. Je vidět, že obča mají stále strach z msty, pokud upozorní na nekalé chování ze strany např. úředníků nebo volených orgánů.

Rád bych zmíněné obavy touto cestou vyvrátil.

V případě zavedení pozice ombudsmana bude stále v provozu protikorupční portál a linka, kam se dají podněty oznamovat bez udání jména. Také ombudsmanovi bude možno zasílat podněty anonymně. Stejně však jako v případe policie České republiky je však následné prošetřování složitější. Pokud orgány potřebují další vysvětlení či doplňující informace, tak se nemají na koho obrátit.
Ombudsman může sloužit také jako jakýsi prostředník mezi občanem a orgány činnými v trestním řízení. Bude získávat informace od občanů, které následně předá příslušným úřadům. Argumentace, že si bude moci vybírat, jaké informace dál předá a které ne, je irelevantní. Sami občané budou moci kontrolovat, v jaké fázi se vyšetřování nachází. Komunikace mezi ombudsmanem a dalšími úřady  bude probíhat v písemné formě. Občané si tak mohou zkontrolovat, zda byly podněty a doplňující informace předány v plném znění.
Návrh na zřízení ombudsmana je v tuto chvíli ve fázi zpracovávání a bude projednáván v příslušných orgánech MHMP.
Těším se na vaše další podněty a dotazy. Za ty dosavadní mnohokrát děkuji.
Milan Richter

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama