Ing Milan Richter

.
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2010 11:21:33

Praha připravuje restrukturalizaci kongresového centra

Praha připravuje restrukturalizaci kongresového centra

Městská rada dnes souhlasila s navýšením základního kapitálu společnosti Kongresové centrum Praha o sto miliónů korun. Zastupitelstvu hl. m. Prahy doporučí rada na únorovém zasedání tyto peníze do společnosti vlastněné Prahou vložit.

Stabilizuje tak letošní hospodaření přeúvěrované společnosti a připraví její restrukturalizaci a trvalé řešení problému, který vznikl politickým tlakem státu v roce 1999. Tehdy stát prosadil uspořádání zasedání MMF v roce 2000 v městském zařízení,  Kongresové centrum (KCP) proto muselo projít dostavbou a rekonstrukcí a aby ji zaplatilo,   muselo vydat obligace ve výši 55 mil. EUR, což je zhruba 2,1 mld. Kč a protože ani to na nutné práce nestačilo, i další úvěry od komerčních bank ve výši 969 mil. Kč a ještě úvěr 128 mil. Kč na úpravu nově postaveného objektu. Celková zadluženost KCP v souvislosti s dostavbou a rekonstrukcí byla odhadnuta na 4,7 mld. Kč a od počátku bylo jasné, že Kongresové centrum tyto úvěry z vlastních zdrojů nebude schopné zaplatit. Vývoj hospodaření KCP to v dalších letech potvrdil. K 31. 12. 2009 uhradilo KCP z titulu dluhové služby více než 2,2 mld. Kč, ale již v minulých letech byla Praha několikrát nucena problémy společnosti finančně řešit. Očekává se, že do roku 2014 (včetně splátky obligací) bude nutné vynaložit na celkovou úhradu dluhové služby dalších cca 2,2 mld. Kč.

„Na úrovni společnosti byla přijata všechna nezbytná opatření, ale bez přijetí zásadního řešení ze strany akcionáře společnost není a nebude schopna se vyrovnat se závazkem úhrady úroků z obligací letos ani v dalších letech, ani s konečným splacením jistiny obligací v roce 2014. Celkový objem chybějících finančních prostředků na úhradu dluhové služby včetně úroků odhadujeme na 2,2 mld. Kč. Jednání s vládní reprezentací potvrdilo, že stát jakýkoli podíl na úhradě dluhové služby odmítá, využití jeho ručitelské role u vydaných obligací je pro hlavní město Prahu nevýhodné a obtížně přijatelné. To je realita a důvod, proč Praha musí finančně zasáhnout. Ve hře bylo několik variant, ale většinou narazily na možný rozpor se zákonem o veřejné podpoře. Proto bylo navrženo navýšení základního jmění společnosti. Tento krok pomůže vyřešit složitou finanční situaci společnosti zapříčiněnou výší dluhové služby a současně přiblíží aktuální výši základního kapitálu věcné hodnotě hlavní budovy kongresového centra, stanovené znalcem na 1,52 mld. Kč. Dále poskytne akcionáři časový prostor k vyhodnocení optimálního postupu v případě přijetí konečného řešení situace společnosti,“ uvedl náměstek primátora Milan Richter.

Jak uvedl, jde jednoznačně o překlenovací řešení. „Získáme čas, přičemž peníze vložené tímto způsobem do společnosti nejsou pro město ztrátou. Představenstvo společnosti již schválilo vyhlášení výběrového řízení na „Návrh restrukturalizace opatření s cílem oddlužení KCP, a.s.“. Základní podmínkou návrhu, kromě vlastního oddlužení, musí být rovněž zachování hlavní budovy KCP v majetku Prahy a její provozování v současných intencích. Jinak řečeno, chceme aby kongresové centrum nadále plnilo svou funkci zázemí pro kongresovou turistiku a sloužilo pro pronájem prostor pro konání mezinárodních kongresů a konferencí. Rozvoj kongresové turistiky patří k prioritním zájmům města. Zatím posledním dílčím krokem byl výběr právní kanceláře, která bude toto výběrové řízení organizovat. Vlastní vyhlášení předpokládáme do konce března, výsledky by měly být známy během letošního června,“ řekl dále Richter.

www.milanrichter.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama