Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 14:10:25

Cena energie z obnovitelných zdrojů bude spravedlivá

Cena energie z obnovitelných zdrojů bude spravedlivá

Byznys s fotovoltaickými elektrárnami se dostal do pozice, která výrazným způsobem zatěžuje cenu elektrické energie pro všechny.

„Byznys s fotovoltaickými elektrárnami se dostal do pozice, která výrazným způsobem zatěžuje cenu elektrické energie pro všechny. Bylo tedy nezbytné učinit zásadní krok tak, aby cena elektrické energie vyrobené na obnovitelných zdrojích byla spravedlivá a nenarůstala do obludných rozměrů,“ říká Milan Urban.
 
Stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD tak vysvětluje dnešní přijetí návrhu zákona, který umožní Energetickému regulačnímu úřadu snížení výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů, sněmovnou. „Sociální demokracie nepodpořila žádný pozměňovací návrh k této věci a od počátku plně podporovala vládní návrh, který dostává obnovitelné zdroje – vodu, slunce, vítr – do jedné roviny. Podpora zůstává, ale mnohem menší: takže nebude do budoucna zatěžovat cenu elektrické energie pro občany i spotřebitele,“ vysvětluje Milan Urban.

Poslanci přijali vládní návrh zákona, který umožní Energetickému regulačnímu úřadu snížení výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů, klesne-li doba návratnosti vstupních investic pod jedenáct let. Návrh reaguje na prudký pokles cen fotovoltaických panelů. Novela dává Energetickému regulačnímu úřadu možnost, snížit libovolně výkupní cenu, pokud by nastal prudký pokles vstupních nákladů do fotovoltaiky.

„Nepřiklonili jsme se k žádnému pozměňovacímu návrhu, jenž by zvýhodňoval jednu ze skupin investorů, kteří provozují sluneční elektrárny. Prioritní pro naše rozhodování byl ale zájem spotřebitelů, tedy občanů a firem. Výsledek hlasování považujeme za úspěch a myslíme si, že došlo ke spravedlivému řešení,“ řekl Milan Urban.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama