reklama

Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2010 20:29:00

ODS zcela ztratila kontakt s realitou

ODS zcela ztratila kontakt s realitou

Programová věrohodnost Nečasovy ODS je nulová.

Kampaň ODS pro volby do PSP ČR zcela ztratila kontakt s realitou a ODS je schopna pro alespoň částečný úspěch slíbit či popřít cokoliv. Dalším názorným příkladem je výpověď bez udání důvodu.

Připomeňme si slova Petra Nečase z 1. dubna 2010 a tiskového mluvčího ODS z 31. března 2010 z jejich oficiálních tiskových zpráv a prohlášení na webu ODS. Citace: "V návrzích expertní skupiny na změny Zákoníku práce nikdy nebyla navržena výpověď bez udání důvodu. Je to lživá propaganda ČSSD, ODS nikdy nic takového nenavrhovala a nenavrhuje."

Jaká jsou fakta?

Petr Nečas vytvořil v roce 2008 expertní skupinu ministra práce a sociálních věcí vedenou JUDr. Bezouškou z Katedry občanského práva Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Tato skupina vypracovala návrhy věcných změn zákoníku práce  a mimo jiné v textu navrhla:

1. Zaměstnavatel může propustit zaměstnance z důvodu provozní potřeby, z důvodu spočívajícím v osobě zaměstnance nebo z důvodu zaměstnancova porušení povinnosti vyplývající z pracovního poměru.

Alternativně: Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď i z jiného ospravedlnitelného důvodu spočívajícím v provozní potřebě zaměstnavatele anebo v osobě zaměstnance, je-li pro zaměstnavatele podstatně snížena realizace pracovního poměru.

2. Nemá-li zaměstnavatel k propuštění zaměstnance ospravedlnitelný důvod může dát zaměstnanci výpověď, poskytne-li mu zvláštní odstupné ve výši dle druhého odstavce.

Alternativa 1:
Zaměstnavatel s nejvýše deseti zaměstnanci může zaměstnance propustit i bez poskytnutí zvláštního odstupného.

Alternativa 2:
Má-li zaměstnavatel nejvýše deset zaměstnanců, stačí, poskytne-li zvláštní odstupné v poloviční výši.

Lež ODS o tom, že "návrhy expertní skupiny nic podobného jako výpověď bez udání důvodu neobsahovaly", má krátké nohy. Uvedený materiál je k dispozici na webu ČSSD, inkriminované části jsou na stranách 22 až 24.

Fakt, že tyto návrhy v tzv. Bezouškově zprávě byly skutečně zahrnuty mohou také jednoduše potvrdit účastníci tripartity, tedy odbory a zaměstnavatelé. Odbory dokonce zahrnuly "výpověď bez zákonem uznaného důvodu" do svých veřejných protestních akcí proti ministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi, který jednostranně zaměřenou novelu zákoníku práce podporoval v řadě svých veřejných vystoupeních.

To samé platí o návrhu novely zákoníku práce, kterou 25. 3. 2009 poslal do meziresortního připomínkového řízení ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Zde je kromě zkrácení výpovědní lhůty ze dvou na jeden měsíc také přidán nový důvod pro okamžité ukončení pracovního poměru takto: "nelze-li po zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby pracovní poměr dále pokračoval"

Tento výpovědní důvod je formulován velmi obecně, což umožňuje jeho extrémní zneužitelnost a téměř vylučuje možnost soudní ochrany zaměstnance. Fakticky se jedná o skryté propuštění bez udání důvodu. Přitom v demokratické společnosti musí platit zásada, že každý zaměstnanec musí znát důvod výpovědi ze strany zaměstnavatele.

Petr Nečas byl v roce 2006 největším odpůrcem nového zákoníku práce a stál i v čele snah o odložení jeho účinnosti. Byl jedním z autorů na zrušení některých ustanovení.

Je zřejmé, že jestliže bude mít pravice po květnových volbách dostatečnou sílu, prosadí návrhy obsažené v Bezouškově skupině do praxe. Prohlášením Petra Nečase, že nic takového nechce, se nedá věřit - stačí si vzpomenout na jeho jasné prohlášení, že ODS nebude zavádět poplatky ve zdravotnictví, aby tento slib do roka a do dne porušil a poplatky zavedl. S výpovědí bez udání důvodů by to dopadlo úplně stejně.

Milan Urban, místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama